FAKTOR: Visoki predstavnik Valentin Inzko je na samom kraju svog mandata ipak donio odluku da nametne zakon o zabrani negiranja genocida. Šta to znači za Inzkovo naslijeđe u BiH, i hoće li taj zakon promijeniti paradigmu u BiH?

IZETBEGOVIĆ: Provođenje u život ovog zakona će bitno promijeniti odnose i stanje u BiH. Prestanak negiranja istine o počinjenom genocidu i prestanak prkosnog glorificiranja presuđenih ratnih zločinaca je ogroman korak ka normalizaciji stanja u zemlji. Porodice žrtava su dobile satisfakciju, građani BiH su dobili šansu za normalizaciju odnosa, srpskom narodu u BiH je skinuta hipoteka kolektivne krivice za genocid, ojačan je autoritet PIC-a i OHR-a, kao i dolazećeg Visokog predstavnika. Veoma dobra odluka unatoč svim otporima i rizicima koje nosi.

FAKTOR: U ovoj godini je skinuta ploča sa imenom Radovana Karadžića na studentskom domu na Palama, nedavno je uklonjena crkva u dvorištu Fate Orlović, prije tri dana je Visoki predstavnik iskoristio Bonske ovlasti da nametne izmjene Krivičnog zakona kojim se zabranjuje negiranja genocida. Nacionalistička politika koju u posljednjoj deceniji oličava Milorad Dodik nikada nije bila u jasnijoj defanzivi. Njegova, ali i reakcije drugih srpskih političara u RS-u su veoma nervozne, pa i prijeteće. Jesu li tempo i koncentracija događaja bili prejaki, može li doći do ozbiljne destabilizacije prilika u zemlji?

IZETBEGOVIĆ: Bit će nervoze u sljedećih mjesec-dva, i zato sam pozvao na smirenost i izbjegavanje bilo kakvog likovanja i provociranja. A zatim će srpski političari morati prihvatiti realnost. Necivilizacijski je negirati presude međunarodnih sudova, još gore od toga je veličati ratne zločince, dodjeljivati im odlikovanja. Morat će odustati od toga, kao i od narativa po kom su Srbi obespravljeni i ugroženi ako ih se sprječava da obespravljuju i ugrožavaju druge, da dominiraju nad drugima. Oni nemaju pravo na aparthejd koji pokušavaju ovjekovječiti u Republici Srpskoj. Jer, kako drugačije nego aparthejdom nazvati stanje u kom se negira genocid, slave ratni zločinci, slavi dan kad su Srbi odlučili da se teritorijalno razgraniče sa Bošnjacima i Hrvatima, u kom državne institucije i škole proslavljaju pravoslavne slave i bivaju osveštane od pravoslavnih popova, u kom petina stanovništva koja nisu Srbi zauzima tek tri posto rukovodnih pozicija u državnom aparatu, u kom se bošnjačkoj djeci zabranjuje da svoj jezik nazivaju bosanskim itd?

FAKTOR: Rekli ste da je ova odluka dobra i za časniji dio srpskog naroda, ali taj dio se nije oglasio?

IZETBEGOVIĆ: Sasvim sigurno postoji značajan broj Srba koji se ne slaže sa nasiljem nad komšijama, nasiljem nad istinom, sa aparthejdom koji sam opisao i koji se provodi i u njihovo ime. Ali, teško im je progovoriti u atmosferi kakva se stvara u RS-u. Trebamo strpljivo čekati i raditi na aktiviranju ovog pravdoljubivog dijela srpskog korpusa. I u BiH i u Srbiji.

FAKTOR: Iz Srbije ponovo imamo poruke o stvaranju "srpskog sveta", što ste prepoznali kao sinonim za "veliku Srbiju". Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se ne ograđuje od takvih izjava njegovih najbližih saradnika, iako tvrdi da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Koja je stvarna politika Beograda prema BiH, onu koju prepoznajemo u porukama Vulina, ili ona koju deklarativno zagovara Vučić?

IZETBEGOVIĆ: Stvarna politika je da Beograd ostavlja otvoren prostor za različite scenarije u budućnosti, šalje dvosmislene i kontradiktorne poruke i čeka da vidi u kom smjeru se razvijaju odnosi snaga u svijetu, ko će nadjačati. Te trendove će pratiti srbijanska politika. Vučić se trudi biti dobar i sa Evropom, i sa SAD, i sa Kinom i Rusijom, i drži sve otvoreno. Težište će pomjerati prema snagama koje nadjačaju. On šalje pomirljive, ali dopušta Vulinu i Dodiku da u njegovom prisustvu šalju ratoborne i prijeteće poruke. On ponavlja da poštuje teritorijalni integritet i granice susjeda, ali sasvim sigurno Vulin ne bi smio kazati da će vojska Srbije štititi Srbe ma gdje živjeli, dakle ignorišući teritorijalni integritet i granice, bez njegove saglasnosti.

FAKTOR: Na dženazi šehidima u Prijedoru ste nedavno izjavili da su riječi "pomirenje i praštanje" važne, ali da je za Bošnjake važnija riječ "snaga", da oni moraju biti jaki i složni kako im se zlo ne bi ponovilo. Kako, u ovim okolnostima, doći do te snage?

IZETBEGOVIĆ: Bošnjaci ne mogu sami ostvariti snagu koja će im garantovati sigurnu budućnost, nema ekskluzivno bošnjačkog programa odbrane, sve mora biti planirano u kontekstu države BiH i u kontekstu globalnih asocijacija, NATO i EU na prvom mjestu. Nakon užasnih iskustava iz nedavne agresije, Bošnjaci imaju pravo i obavezu i na jačanje vlastitih potencijala. Nesloga i slabost će prije ili kasnije ohrabriti novu agresiju. Dakle, raditi na slozi i osvještavanju i jačati namjensku industriju.

FAKTOR: Naglasili ste tom prilikom i da "šehidska krv brani cjelovitost" Bosne i Hercegovine.

IZETBEGOVIĆ: Da, žrtva i istina o toj žrtvi brani opstanak BiH. Relativiziranje istine, nepriznavanje genocida, pokušaji izjednačavanja strana, prikazivanje agresije na BiH kao "tragičnog sukoba" i građanskog rata u kom su "sve tri strane pravile zločine" je priprema za povezivanje prava Albanaca na Kosovu sa istim takvim pravom Srba u BiH. Istina o agresiji na BiH i zločinima srpske države nad Albancima takvu povezivanje onemogućuje.

FAKTOR: Prijedlog Rusije i Kine o ukidanju OHR-a je doživio debakl u Vijeću sigurnosti UN. Jesu li time konačno propali pokušaji osporavanja potrebe postojanja ove institucije?

IZETBEGOVIĆ: Odmjeravanje snaga Zapada sa Rusijom i rastućom Kinom će se nastaviti. Bilo bi dobro, ako je to moguće, izbjeći da jedan od poligona za to neizbježno odmjeravanje snaga bude BiH. Treba više raditi na diplomatskom planu, naročito sa Kinom.

FAKTOR: Za nešto više od mjesec dana dužnost preuzima novi visoki predstavnik Christian Schmidt. Imali ste priliku razgovarati sa njim tokom nedavne posjete Briselu. Vjerujete li da će on nastaviti putem koji je proglašavanjem posljednjeg zakona trasirao Inzko?

IZETBEGOVIĆ: Vjerujem da Bonske ovlasti neće biti zadugo upotrijebljene, da će biti sačuvana za neke teške situacije i krize do kojih, nadam se, neće doći. Gospodin Schmidt je principijelan i odlučan političar, ima i novu odlučnost zemalja PIC-a uz sebe, naravno i posebnu podršku Njemačke, tako da sam uvjeren da će naći način da nametne autoritet OHR-a bez potezanja dramatičnih mehanizama poput Bonskih ovlasti.

FAKTOR: Novi visoki predstavnik bi odlučnost mogao pokazati i ukoliko dođe do opstrukcija u održavanju narednih Općih izbora. Kako komentarišete te prijetnje koje je prije nekoliko dana ponovio Dragan Čović, te ima li visoki predstavnik obavezu da reaguje ukoliko se te prijetnje pokušaju ostvariti?

IZETBEGOVIĆ: Visoki predstavnik ima obavezu osigurati neometanu implementaciju civilnog aspekta Dejtonskog mirovnog sporazuma, a izbori su jedan od vitalnih aspekata. Izbora će morati biti, ne vjerujem da će se HDZ usuditi da, nakon protivustavne i protivzakonite blokade procesa u Federaciji BiH u kojoj nas drži skoro tri godine, pokuša praviti opstrukciju izbornog procesa i blokirati čitavu državu. Bilo bi to previše. Pretežak je to teret, mogao bi slomiti kičmu svakome ko ga pokuša preuzeti.

FAKTOR: Čović je ipak zaprijetio da da se izbori neće održati ukoliko se ne izmijeni Izborni zakon. U međuvremenu je dostavljen i HDZ-ov prijedlog izmjena. Kako komentarišete taj prijedlog?

IZETBEGOVIĆ: Mnogo puta je Čović zaprijetio, kazao da nečega neće biti, pa je toga bilo. Ili da će se nešto desiti, pokazao optimizam, pa se nije desilo. Pokušaj sprječavanja izbora je odveć rizična igra i uvjeren sam da se Čović u nju neće upustiti.

A što se tiče prijedloga HDZ, on je naravno potpuno jednostran. Ako bismo usvojili taj prijedlog predali bismo sudbinu države u ruke HDZ-a. Blokade i ucjene koje nam sada prave bi bile, našom voljom i pristankom, ovjekovječene. HDZ bi kroz priču o "legitiminim predstavnicima" proveo diskriminaciju u kojoj bi jedan glas HDZ-ovog glasača, i jedna stolica u Državnom i Federalnom parlamentu u kojoj sjedi parlamentarac iz HDZ, vrijedila kao četiri glasa, odnosno četiri stolice parlamentaraca iz probosanskih stranaka.

FAKTOR: Šta je po vašem mišljenju prioritet u izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva? Postoji li donja granica ispod koje SDA nema namjeru ići?

IZETBEGOVIĆ: Prioritet je očuvanje balansa etničkog i građanskog principa na kom je ustanovljen Dejtonski sporazum. HDZ se plaši dominacije brojnijeg bošnjačkog korpusa i glasačkog tijela. S druge strane, probosanski blok, četverostruko brojniji od HDZ-a i HNS-a, ne može dopustiti dominaciju manjine nad većinom u parlamentima, i diskriminaciju koju sam upravo opisao. Ukoliko HDZ insistira na izmjeni načina na koji se vrši izbor članova Predsjedništva BiH, morat će prihvatiti potpuno brisanje etiničkih odrednica, odnosno brisanje odrednice Bošnjak, Srbin i Hrvat. Pored toga, morat će prihvatiti i uklanjanje asimetrije u nadležnostima i funkcionisanju Doma naroda F BiH i Vijeća naroda u RS. To je donja linija SDA. Hrvatski predstavnici nemaju pravo zaustavljati sve što im padne napamet u Federaciji i državi, a to upravo rade. Imaju pravo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, i s tim se trebaju zadovoljiti.

FAKTOR: Određeni krugovi unutar međunarodne zajednice i dalje insistiraju na formatu pregovora u kojima bi učestvovali samo SDA i HDZ. Vi ste poručili da taj format nije prihvatljiv. Ostajete li pri tom stavu i zbog čega?

IZETBEGOVIĆ: Dvije su stvari bjelodano jasne kada je u pitanju reducirani pregovarački format SDA-HDZ: prva je da je nekorektno izostavljati sve ostale koji imaju pravo i obavezu dati doprinos u rješavanju ovog vitalno važnog pitanja za svakog stanovnika BiH, a druga da se na ovaj način smanjuju šanse za postizanjem kompromisa koji bi mogao dobiti dvotrećinsku podršku u PS BiH. Ne razumijem insistiranje dijela međunarodne zajednice da se nastave pregovori u ovom formatu. Oni imaju pravo na svoje procjene, ali odluke su naše. SDA neće nastaviti razgovore u suženom formatu.

FAKTOR: U proteklom periodu ste obilazili općinske i gradske organizacije SDA širom BiH. Da li ste zadovoljni viđenim, naročito u onim sredinama u kojima su izvršene promjene u stranačkim strukturama?

IZETBEGOVIĆ: Zadovoljan sam, struktura SDA se ojačava mladim, aktivnim i rječitim kadrovima. Energija na terenu je zaista dobra. SDA je shvatila poruku i iskoristit će šansu. Šansu su dobile i stranke okupljene u "Šestorke", "Četvorke" i "Trojke", dobile su vlast u Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu. Po ovome što su do sada radili, ne bih rekao da će šansu i iskoristiti. Jer skoro sve što rade je zaista tanko, neubjedljivo, razočaravajuće.

FAKTOR