Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović prokomentirao je za Faktor presudu Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, kojom je prvi predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

Izetbegović ističe da je izricanjem doživotne kazne Radovanu Karadžiću načinjen korak više ka pravednoj presudi za genocid počinjen u proteklom ratu diljem BiH.

– Nažalost, kvalifikacija genocida je zadržana samo za masakr u Srebrenici i nije proširena na Prijedor i druge općine koje su bile izložene sličnom karakteru i intezitetu zločina. Ipak, kroz proces koji je trajao godinama je temeljito utvrđena i zapisana istina o zločinačkom poduhvatu vojske na čijem čelu je stajao Radovan Karadžić i koja je počinila najbrutalnije povrede međunarodnog prava na tlu Evrope od vremena završetka Drugog svjetskog rata – kazao je Izetbegović za Faktor.

Polovina teritorije BiH, dodaje predsjednik SDA, etnički je očišćena kampanjom masovnih ubistava, progona, mučenja i silovanja.

– Ustanovljeni su koncentracioni logori za civile Bošnjake i Hrvate, porušeni su bh. gradovi i sela. Očekujem da nakon ove presude vlasti u entitetu RS, koje su dodijelile odlikovanje Radovanu Karadžiću i drugim ratnim zločincima, ponište ovakve sramotne i necivilizacijske odluke i time skinu teret sa srpskog naroda – zaključuje Izetbegović.

(Faktor)