Džaferović je na konferenciji za medije u zgradi Predsjedništva BiH kazao da je ratnog zločinca Radovana Karadžića danas stigla zaslužena kazna.

– Jedan od arhitekata i predvodnika udruženog zločinačkog poduhvata, koji je rezultirao genocidom i zločinom protiv čovječnosti, pravosnažno je osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Time sve žrtve njegovih zločina, svi mi koji smo trpjeli četverogodišnju agresiju i teror, ali i cijeli civilizirani svijet, možemo biti zadovoljni – kazao je Džaferović.

Ističe da je pravda, koju smo čekali skoro dvije i po decenije, ipak djelomična jer Žalbeno vijeće nije uvažilo dokaze da je genocid, posred Srebrenice, počinjen u još sedam bh. gradova.

– Izostanak pravne kvalifikacije genocida za Prijedor, Bratunac, Zvornik, Vlasenicu, Sanski Most, Ključ i Foču, kao i cijelu BiH, ne umanjuje odgovornost naredbovaca i izvršitelja niti težinu zločina. Nakon današnje presude, klompletno ratno političko rukovodstvo RS-a presuđeno je za udruženi zločinački poduhvat, genocid i zločine protiv čovječnosti. Za ista zlodjela osuđen je i najveći dio vojnog rukovodstva. Te presudu ne doživljavam kao presude srpskom narodu već kao presude političkom projektu kreiranom od Miloševićevog režima u Beogradu, kojeg su u BiH provodili Karadžić i Mladić – izjavio je Džaferović.

Ova presuda je, dodaje, poruka onima koji imaju planove da nasrću na BiH i planiraju je podijeliti.

– Njihovi projekti nikada neće uspjeti, a oni će završiti na crnoj strani historije. Zato je svima u BiH i regiji potrebno suočavanje sa ovim činjenicama i prihvatanje sudski utvrđenih dokaza o počinjenom genocidu i drugim zločinima. Povjerenje se ne može graditi na negiranju, opravdavanju i slavljenu zločina i zločinaca nego isključivo na prihvatanju sudski utvrđenih činjenica i odricanjem od politike koja proizvela zločine. Suočavanje sa istinom nužno je zbog samih žrtava, suosjećanja i poštovanja prema njima, ali i zbog onih u čije ime su ime zločini počinjeni. Samo na temelju takvog odnosa prema nedavnoj prošlosti možemo vratiti povjerenje i graditi zajendičku budućnost – poručio je Džaferović.

(Faktor)