Punih 30 godina je otkako su građani Bosne i Hercegovine odlučili da svoju budućnost grade u nezavisnoj, slobodnoj i demokratskoj državi.
 
Na referendumu kojem su se odazvale dvije trećine građana skoro stoporocentnom podrškom je izglasana nezavisna Bosna i Hercegovina – država ravnopravnih građana i naroda, Srba, Hrvata i Bošnjaka, kao i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive.
 
Nakon obnove nezavisnosti i međunarodnog priznanja, Bosna i Hercegovina je bila izložena brutalnoj agresiji. I u takvim okolnostima njen teritorijalni integritet i nezavisnost su sačuvani. 
 
Stotine hiljada hrabrih patriota su bile spremne rizikovati i gubiti živote u odbrani slobode i vlastite države. Svoju slobodu i nezavisnost građani BiH su skupo platili. I nikada se toga neće odreći.
 
Velike žrtve koje smo podnijeli obavezuju nas da unatoč svim poteškoćama istrajemo.
Borba za stabilnu i mirnu Bosnu i Hercegovinu u kojoj će svaki čovjek biti ravnopravan na svakom njenom pedlju i danas traje, i na sreću, vodi se političkim sredstvima.
 
Veliki dio puta do ostvarenja našeg cilja - moderne, prosperitetne i demokratske države, koja je članica euroatlanskog civilizacijskog kruga, već smo prošli. Sasvim sigurno ćemo na tom putu istrajati.
 
To je obaveza naše generacije i naš dug prema prošlim, ali i prema budućim generacijama.

 

S tim uvjerenjem, svim građanima Bosne i Hercegovine upućujem iskrene čestitike povodom Dana nezavisnosti naše Domovine.