Naglašavajući prvenstveno značaj sigurnosne dimenzije povratka, Izetbegović navodi da se mora graditi snažna država koja će onemogućiti da se više ikada ponove zločini, užasi koje je više puta, ne samo u zadnjem ratu u BiH, upamtio poznati most na Drini u Višegradu.

Napominjući da je u Drugom svjetskom ratu, na tom mostu stradalo i više Bošnjaka nego tokom posljednjeg rata u u BiH, lider SDA je u okviru današnje posjete najavio otvaranje spomen-obilježja u jednom višegradskom selu u spomen na 31 Bošnjaka ubijenog u Drugom svjetskom ratu i 21 stradalog u posljednjem ratu.

- Federacija BiH treba snažnije da podrži održivi povratak na svaki način, politički i finansijski - kazao je između ostalog lider SDA, najavljujući za danas i razgovore u Višegradu čija će tema biti sigurnost povratnika.

Kako je naveo Izetbegović, napade i nacionalističke poruke koje doživljavaju Bošnjaci bilo da žive na ovom području stalno ili su povratnici, ohrabruju srpski lideri u BiH predvođeni Miloradom Dodikom.

- Kada se te svrha-politike smire, kada prestanu konačno velikosrpski apetiti na Balkanu, a uvjeren sam da će u dogledno vrijeme 'splasnuti' i konačno posustati, tada će prestati i to što se dešava na terenu. Bilo je ovdje i gore, odmah iza rata, inače u Bosni i Hercegovini, tako da, generalno, ima to svoje ispade, ali, evo sklonjena je ploča na Palama s imenom Radovana Karadžića, uklonjena je crkva iz dvorišta Fate Orlović, donesen je zakon kojim je zabranjeno negiranje genocida i slavljenje ratnih zločinaca - podvukao je Izetbegović.

On zaključuje da uz otpore, stvari ipak idu u pravom smjeru.

Bacanjem ruža u rijeku Drinu s Mosta Mehmed-paše Sokolovića i učenjem Fatihe, predsjednik Stranke demokratske akcije je ranije danas odao počast Bošnjacima ubijenim u ovom gradu.

Tokom dana Izetbegović se sastaje s predstavnicima Regionalnog odbora SDA Gornje Podrinje i Općinskog odbora SDA Višegrad te će razgovarati s bošnjačkim povratnicima u ovaj grad.

U delegaciji SDA su i potpredsjednik te stranke, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, članica Predsjedništva SDA i premijerka Bosanskopodrinjskog kantona Aida Obuća, kao i potpredsjednik entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić.

FENA