Izetbegović je kazao da je ta inicijativa nažalost dobila podršku delegata Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, te je ocijenio kako su u inicijativi iznesene maliciozne kvalifikacije Dušanke Majkić.

- Mene to od nje toliko ne čudi, ali me čudi odnos HDZ-a. Dragan Čović, Bisera Turković, premijer Andrej Plenković, ministar vanjskih poslova Hrvatske i ja smo bili prije nekih desetak dana na sastanku, radnoj večeri, gdje smo se dogovorili da ćemo relaksirati odnose, da ćemo malo pripaziti koje se riječi izgovaraju. Ovo je bilo apsolutno u koliziji sa tim dogovorom. Čović kaže kako ja ne držim riječ, a ona uradi ovakvu stvar – izjavio je Izetbegović.

Majkić maliciozna

Ponovio je da su konstatacije Dušanke Majkić maliciozne, te je podsjetio da je među optužbama na račun Bisere Turković i odluka da se na pola koplja spuste zastave BiH na 11. juli, godišnjicu genocida u Srebrenici. Komentirajući pismo Dragana Čovića predstavnicima međunarodne zajednice, Izetbegović je ocijenio da politički predstavnici ne bi trebali na takav način se obraćati predstavnicima međunarodne zajednice, već da bi trebali razgovarati o problemima.

- Čović i HDZ smatraju i tvrde da većina, odnosno Bošnjaci, biraju predstavnike Hrvatima u državnim tijelima. Mi, s druge strane, smatramo da se ponekad u Parlamentu predstavnici koji su manjina, u ovom slučaju Hrvata, suprostavljaju onome što je bazični demokratski princip, volji većine kada to nisu u pitanju vitalni nacionalni interesi. Recimo, zaštiti se lobi koji drži kladionice u BiH bez obrazloženja, zaustavi se formiranje federalnog nivoa vlasti bez pravog obrazloženja, skoro godinu dana imamo nepopunjen Ustavni sud FBiH. Tu imamo jednu ucjenu, blokadu, dominaciju manjine u odnosu na većinu u Parlamentu, tako da imamo svako svoje frustracije, svoja nezadovoljstva i svoje prijedloge po tom pitanju i mislim da je vrijeme da sjednemo i razgovaramo o tome – kazao je Izetbegović.

Poručio je da se mora formirati nova federalna vlast i popuniti Ustavni sud FBiH, a ponašanje HDZ-a BiH je ocijenio kao pritivustavno i protivzakonito.

- Ja nemam u svom džepu rješenje za ono što Čović očekuje. HDZ, Čović, pa i međunarodna zajednica se odnosi prema meni i SDA kao prema nekome ko drži rješenje u vlastitim rukama. Ja to nazivam rješavanjem političke i pravne kvadrature kruga. Kako u isto vrijeme uskladiti presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH koje su u koliziji, koje su na dva različita principa, građanskom i etničkom. Nimalo lako. Dvanaest godina to ne uspijevamo. Aprilski paket je pao, Fileov model je pao. Nema Bakir Izetbegović i SDA u svom džepu rješenje za tu stvar, niti hoćemo da pregovaramo u situaciji ucjene, da nam se kaže da nećemo imati Vladu FBiH i Ustavni sud, a sad ne znam šta treće nećemo imati dok se nešto ne isporuči drugoj strani – izjavio je Izetbegović.

Kazao je i da se već sutra može potpisati da se kreće sa formiranjem federalne vlasti, te da se uklone problemi za koje je HDZ zainteresiran kroz indirektni izbor, a da se riješi i uklanjanje blokada koje, kako je kazao, daju alat u ruke manjinskoj grupi u Zastupničkom domu.

- Uklanjanje asimetričnih rješenja u onome što radi Vijeće naroda u RS-u i onome što radi Dom naroda u FBiH. Moramo to dvoje uskladiti i mislim da smo onda tu na liniji da riješimo kompletan paket – ocijenio je predsjednik SDA.

"Nije dobro što šute"

Govoreći o reformi pravosuđa u BiH, Izetbegović je izjavio da je potrebno profesionalno i kompetentno pravosuđe koje nije pod utjecajem politike, te koje ne dijeli ljude po tome kako se zovu i kojoj vjeri pripadaju.

- Ovo što sada imamo, a to su Tužilaštvo i VSTV, su pod jasnim političkim utjecajem. Oni to i ne kriju, oni idu po pozivu političara na sastanke – dodao je Izetbegović.

Naglasio je da je potrebno aktivirati međunarodne i domaće stručnjake na iznalasku rješenja, te da na tome ne trebaju političari raditi.

- Ja bih obratio pažnju na jednu stvar. Prije nekoliko dana na televiziji Face je prenesen članak izvjesnog novinara Šišića iz mislim Informera, gdje se tvrdi da je Asim Sarajlić mene prozvao u vezi afere respiratori, oko nekih telefonskih poruka i tako dalje. Tu je prozvan i tužioc, mislim da se preziva Hukeljić, naš premijer, tako da ja pozivam sve te aktere da se očituju u vezi sa time. Totalna je neistina da je Sarajlić uopće pitan u vezi samnom, da sam se ja spominjao. To je samo način da se političari i stranke vežu za afere i mislim da je totalna neistina ono što piše za premijera Novalića i tužioca Hukeljića i mislim da nije dobro što oni šute po tom pitanju – kazao je Izetbegović.

Kada je u pitanju dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU, predsjednik SDA je kazao da "ako jedan vuče, a dvojica koče, teško da ćemo imati i za pet godina kandidatski status".

- A ako bismo radili, ovako kako danas radimo u Domu naroda, onda bi bilo realno nekad u 2021. godini postići ono što se od nas traži iz EU-a. Mi smo od osam prioriteta uradili četiri. Ipak se krećemo – izjavio je Izetbegović.

Poručio je Izetbegović da se prijetnje SNSD-a da neće učestvovati u Lokalnim izborima neće ispuniti dok god imaju alternativu.

FAKTOR