- Mislim da će dugo trajati Glavni odbor. Imamo mnogo tema, bujanje srpskog nacionalizma, promjene Izbornog zakona, stanje u SDA... Gospođi Jasmini Biščević Tokić bit će ponuđeno da bude predsjednica Glavnog odbora. Nadam se da će prihvatiti, dobro je da na važnim funkcijama imamo žene - kazao je Izetbegović.

Komentarisao je i najave sastanka "entiteta i naroda" koje je inicirao SNSD, a HDZBiH prihvatio.

- Mi nećemo učestvovati. Oni imaju kapacitet svega desetak zastupnika. Želimo razgovarati sa svim strankama o Izbornom zakonu. Ovi reducirani razgovori sa HDZ-om nisu dali rezultata - stava je Izetbegović.

Iz HDZ-a BiH najavljuju da ukoliko ne bude usvojen Izborni zakon da će doći u pitanje održavanje izbora 2022. godine.

- Nije realno da će biti bojkota izbora 2022. godine. To su pritisci HDZ-a, to je njihova pogrešna strategija. Upozoravao sam ih da to ne rade. Govorio sam, nemojte zaustavljati dolazak 100.000 bogatih turista iz Saudijske Arabije – istakao je lider SDA.

Izetbegović smatra da nema osnova za paralele između Kosava i bh. entiteta Republika Srpska koje je povukao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Skupštini Srbije.

- Neka Vučić pročita stručno mišljenje profesora ustavnog prava Kasima Trnke. Kosovo je bilo dio federalne Jugoslavije, a RS je samo entitet u sastavu Bosne i Hercegovine. Vrijeme da se u Srbiji suoče sa istinom, da se u BiH desio genocid, brutalno etničko čišćenje, srušene su sve džamije i katoličke crkve u RS-u. Isto zlo se desilo i na Kosovu. Brojne su masovne grobnice na Kosovu, ima ih i u okolini Beograda, kod Batajnice je pronađeno više od 900 leševa. U RS-u su bili konc-logori i zato nemaju moralnog, ljudskog i pravnog osnova da govore o odvajanju – poručio je Izetbegović.

 

 

FAKTOR