Predsjedavajući Doma naroda BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović primio je danas u nastupnu posjetu šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johanna Sattlera.

Razgovarano je o aktuelnim političkim pitanjima u Bosni i Hercegovini, sa naglaskom na procese dovršetka formiranja vlasti i implementacije preporuka iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Sagovornici su se složili da je put rješenja za prevazilaženje političkih razlika u kompromisu i procesu približavanja stavova, u okviru Ustava i zakona, kroz odgovaran politički pristup. Zakonodavna i izvršna tijela moraju biti u potpunosti posvećena ekonomskom razvoju i infrastrukturnim projektima, te sveukupnom radu s ciljem poboljšanja životnog standarda.

Naglašeno je da proces evropskih integracija BiH i cijelog regiona ima uzajamnu korist i za Bosnu i Hercegovinu i za Evropsku uniju, te da proces eurointegracija BiH kao najvažniji reformski i stabilizacijski okvir treba da bude intenziviran, te da bude u znaku kredibilne perspektive i ispunjavanja preuzetih obaveza.