Predsjednik SDA i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović primio je danas predstavnike udruženja Bosna Sandžak koje okuplja bošnjačku dijasporu u Turskoj.

Razgovarano je o aktivnostima Bosna Sandžak udruženja na očuvanju i promociji nacionalnog identiteta i tradicije Bošnjaka u Turskoj, sa naglaskom na zaštitu bosanskog jezika i kulturne tradicije kod Bošnjaka u Turskoj.

Naglašeno je da je velika bošnjačka zajednica snažna poveznica između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, koja daje snažnu perspektivu za dalje jačanje odnosa.

Izetbegović je podržao aktivnosti Bosna Sandžak udruženja, naglasivši važnu ulogu koju je ono odigralo u zbrinjavanju bošnjačkih izbjeglica, koji su izbjegli u Tursku u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu, kao i u zaštiti kulturnog i nacionalnog identiteta kod Bošnjaka u Turskoj.

Predstavnici udruženja Bosna Sandžak pozvali su predsjednika Izetbegovića na svečanu ceremoniju u Istanbulu povodom obilježavanja 30 godišnjice od osnivanja ovog udruženja.