Izetbegović je to kazao tokom sastanka sa predstavnicima Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) BiH, Srpskog građanskog vijeća (SGV) - Pokret za ravnopravnost i Foruma parlamentaraca BiH 1990.

Kako je saopćeno iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na sastanku je razgovarano o prijedlogu principa za izmjene Ustava BiH. Prijedlog su ove nevladine organizacije (NVO) usaglasile i dostavile predstavnicima relevantnih domaćih i međunarodnih institucija, a koji se odnose na prilagođavanje Ustava i izbornog zakonodavstva evropskim demokratskim standardima i jačanje vladavine prava.

- Zajednički je istaknuta potreba uklanjanja sistemske diskriminacije u ustavnopravnom okviru Bosne i Hercegovine, čime bi se osigurala jednaka prava za sve građane u svakom dijelu BiH, a u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je Izetbegović pružio punu podršku navedenim organizacijama u promociji prijedloga principa kao osnove za buduće razgovore o izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Savjeta VKBI za ustavno-pravna pitanja Kasim Trnka, predsjednik HNV-a BiH Stipe Prlić, predsjednik SGVBiH Zoran Jovanović, predsjednik Foruma parlamentaraca BiH 1990 Miro Lazović i koordinator udruženja Emir Zlatar.

FAKTOR/ANADOLIJA