Izetbegović je u izjavi za medije nakon sastanka kazao da je zadovoljan sastankom, te da je Varhelyi optimista i da vjeruje da BiH do oktobra može napraviti snažan pomak usvajanjem seta ključnih zakona, što bi povećalo šanse za dobijanje kandidatskog statusa.

- Bio je jedan pokušaj s njegove strane da se ozbiljnije razgovara i o izmjenama Izbornog zakona, što je zahtjev gospodina Čovića. Ja sam to odbio. Rekao sam da ćemo o tome razgovarati tek kada se završe izbore i kada se formira vlast na svim nivoima – izjavio je Izetbegović.

Podsjećajući na prošle pokušaje izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH, Izetbegović je poručio da, što se njega tiče, razgovori jedan na jedan ili sa Varhelyijem ili sa Čovićem su završeni.

- Stvar promjene Ustava i izbornog zakonodavstva je od interesa za svakog građanina BiH. Treba uključiti domaće i strane eksperte, treba sve segmente društva uključiti i napraviti jednu široku debatu. Nema govora da mi to možemo uraditi prije izbora 2. oktobra – pojasnio je Izetbegović.

Komentirajući posljednju odluku Ustavnog suda po apelaciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića u vezi sa Zakonom o lijekovima RS-a, Izetbegović je istaknuo ulogu Pravnog savjeta SDA koji je zaustavio sve udare na ustavnopravni poredak BiH i njenu državnu imovinu.
- Igramo jednu dobru pravnu šahovsku partiju sa njima – kazao je Izetbegović.

Izetbegović je potvrdio da on nije želio prisustvovati sastanku u formatu koji bi uključivao predsjednike tri stranaka, te da su takvi sastanci mogući jedino u formatu predstavnika institucija BiH.