Odgovarao je i na pitanja o tome šta je s aferom "Asim", lokalnim izborima, te destrukcionom djelovanju SNSD-a i HDZ-a koji su partneri SDA u vlasti na više nivoa.

Svjedoci smo da je u javnosti najviše prašine digla afera nabavke respiratora, a tužilaštva uveliko provode istragu. Da li ste lično od premijera Novalića tražili pojašnjenje ove afere koja je poprimila ozbiljnu dimenziju?

Tražio sam odgovor na pitanje kako se desilo, i ko je napravio izbor, odlučio da se nabave respiratori koji prema tvrdnjama vještaka ne zadovoljavaju potrebe intenzivnog i dugotrajnog tretmana pacijenata. Nisam dobio odgovor jer ga nema ni premijer Novalić. Očekujem da istraga koja je u toku uskoro da odgovore na sva pitanja, pa i na to.

Kada će Glavni odbor SDA razmatrati ostavku Asima Sarajlića i poziciju Semira Efendića u aferi koja je prethodila i pandemiji i svim ovim dešavanjima, a pomalo je pala u zaborav?

Predsjedništvo stranke je već prihvatilo ostavku Asima Sarajlića, preostalo je da isti stranački organ razmotri i izvještaj koji je, po žalbi Semira Efendića, sačinila stranačka Izborna komisija. To će biti učinjeno na prvoj sljedećoj sjednici Predsjedništva SDA koju planiramo održati u prvoj polovini juna. U vremenu epidemije nismo održavali sjednice Predsjedništva, mijenjao ga je Kolegij koji je donosio hitne političke odluke.

Da li podržavate održavanje izbora u oktobru? Ovo vas pitam i zbog aktuelne situacije na relaciji CIK - Vijeće ministara u pogledu budžeta, dok iz SDP-a tvrde da zajedno s CIK-om opstruirate održavanje ovih izbora?

Stav SDA je od početka jasan - izbore treba održati i za to ostvariti potrebne uslove, prije svega finansijske. U više navrata smo pozivali Vijeće ministara da to i učini. Isto je činio i CIK, tako da je tvrdnja SDP-a zaista neozbiljna, bez ijednog ozbiljnog argumenta. Tipična opoziciona demagogija.

Da li će SDA i na ovim lokalnim izborima imati zajedničke kandidate sa SBB-om ili ne?

Logičan odgovor na ujedinjavanje bloka stranaka čiju vladu smo krajem prošle godine sa SBB i DF smijenili u Kantonu Sarajevo, bio bi dogovor i međusobna podrška kandidatima u trokutu SDA-SBB-DF. To bi svakom od nas povećalo šanse.

Visoki predstavnik u BiH je u svom izvještaju ukazao na to da bi se jedna stranka - SNSD, ponovo mogla vratiti politici blokiranja procesa na državnom nivou? Imate li i vi tu bojazan?

Pokušavamo popraviti odnose sa SNSD i ukloniti postojeću blokadu. Nadam se da ćemo uspjeti u tome jer blokada će nanijeti štetu svima, a dovoljno štete nam je nanijela pandemija korona virusa. Nadam se da će biti dovoljno razuma da se krene u tom smjeru, jer štete trpi kompletna ekonomija BiH, ali one teže pogađaju RS.

 Druga stranka - HDZ, kako Inzko navodi, blokira raspodjelu novca MMF-a i formiranje Vlade FBiH. Obje stranke su vaši partneri u vlasti, HDZ na više nivoa. Zašto sve djeluje kao da je zakovano i da se ne može izaći iz ovog ćorsokaka?

Obje stranke su naši partneri, jer drugih partnera koji imaju dovoljan kapacitet nije ni bilo nakon izbora 2018. godine. Nije SDA izabrala HDZ i SNSD, već hrvatski i srpski glasači koji su im dali takvu poziciju. I upravo ta pozicija koalicionih partnera koji su trenutačno nezamjenjivi ove dvije stranke čini agresivnim.
Pokušavaju iskoristiti ovaj mandat i pritiscima postići trajne političke ustupke. Uvode nas u blokade, krize, ćorsokake kako bi pojačali poziciju entiteta i kantona u odnosu na državu, kako bi ostvarili kontrolu nad Ustavnim sudom BiH, nad Centralnom izbornom komisijom, HDZ nad Domom naroda u Parlamentu Federacije BiH itd.

Blokada sredstava MMF sa ciljem da se od strane Vijeća ministara Federaciji naredi kako će sredstva podijelit sa kantonima, naročito kad je Federalni parlament već donio odluku sa identičnom raspodjelom, se čini potpuno besmislenom.

Percepcija dijela javnosti, pa i nekih međunarodnih aktera je da se radi o bezazlenom inatu i tvrdoglavosti, i da možda treba popustiti kako bi se izvršila distribucija prijeko potrebnih sredstava. Ali nije tako.

Ne smijemo popustiti kada su u pitanju Ustav, vladavina zakona i poštivanje procedura. Ne može se praviti kompromis o poštivanju Ustava i zakona. Jednom, kada u BiH ne bude više stranaca koji mogu da intervenišu, sve što ćemo imati u rukama su Ustav, zakon, procedure. I sudovi koji moraju biti neovisni, čije odluke se moraju provesti. Na prvom mjestu Ustavne sudove.

U kojoj mjeri ste kao predsjednik zadovoljni djelovanjem SDA na svim nivoima? Koliko je stranka jedinstvena i koherentna?

SDA je jedinstvena po pitanju politika, vjerovatno najjedinstvenija u tom pogledu od vremena kada ju je predvodio Alija Izetbegović. U ovom mandatu nema raskola, niti se naziru, poput onih kakve smo imali u prošlom mandatu. Postoje lične ambicije pojedinaca i grupa koje su normalna stvar, i koje su prisutne u svim strankama. Prirodna, pa i zdrava stvar su ambicije i želja ljudi koji imaju potencijal da brzo napreduju, da idu preko reda, da se ističu.

Svako u SDA ima pravo iznijeti svoj stav i boriti se za njega na organima stranke. Ali, kada se dogovore politike i konkretni stavovi, tada svi imaju obavezu podržavati, odnosno glasati kako je dogovoreno. Za sada stvari, uz manje iznimke, funkcioniošu tako. Nadam se da će to tako i ostati.

KLIX