Vijesti / Intervjui

Izetbegović: Ljevičarske stranke ne smiju ni priviriti na teritorij pod kontrolom Dodika i Čovića, SDA će ponovo pobijediti

Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević preminuo je danas od posljedica infekcije koronavirusom, a ta je vijest u drugi plan stavila sva dnevnopolitička dešavanja i izazove sa kojima se Bosna i Hercegovine suočava.

Objavljeno: 29.07.2020. u 14:51

Zbog te činjenice smo intervju sa predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakirom Izetbegovićem započeli upravo sa tom temom, a tokom razgovora je Izetbegović govorio i o ostalnim aktuelnim pitanjima u našoj zemlji, poput usvajanja Budžeta i održavanju Lokalnih izbora u ovoj godini.

Gospodine Izetbegoviću, teško je u ovom trenutku fokusirati se na teme sa kojima bi u drugačijim okolnostima započeli razgovor. Vijest o smrti Salke Bukvarevića je potresla cjelokupnu javnost u BiH. Kako ste vi doživjeli tu tužnu vijest?

- Duboko me pogodila informacija da je naš Salko preselio na Ahiret. Dobar insan i dobar ministar. Godinama je bio jedan od ljudi po kojima je SDA u tuzlanskoj regiji bila prepoznatljiva. Pamtit ćemo kao kao tihog, vedrog i uvijek raspoloženog čovjeka, istinskog patriotu i u ratu i u miru, koji je svaki povjereni posao obavljao vrijedno i istrajno. Njegovoj porodici upućujem iskreno saučešće i molim Boga da im podari strpljenje.

Očigledno je da se usložnjava epidemiološka situacija u BiH, svaki dan rasta broj zaraženih. Imaju li naše zdravstvene institucije kapacitet da odgovore na te izazove, plašite li se scenarija poput onog u Italiji u martu i aprilu?

- Plašim. Zdravstveni sistem je već umoran, dugo je pod pritiskom, njegov kapacitet je skoro stoprocentno iskorišten, epidemija je prodrla i među zdravstveno osoblje. Moramo smanjiti pritisak na zdravstveni sistem, svesti broj oboljelih na izdrživu mjeru, a to nije 300 novozaraženih dnevno. Ako to ne učinimo, doći će do kolapsa, prvo najopterećenijih dijelova, a zatim i cijelog sistema. Moraju se nositi maske, i na ustima i na nosu, mora se poštovati fizička distanca, vjerovatno će trebati reducirati svaku vrstu okupljanja, naročito u zatvorenom prostoru. Bolje je biti zdrav u poluizolaciji, nego bolestan u punoj izolaciji.

Konačno je riješeno pitanje Budžeta institucija BiH za 2020. godinu. Nakon višemjesečnih uvjetovanja, pa čak i ucjena, postignuta je saglasnost koja je u dijelu političke javnosti ocijenjena i kao popuštanje SDA zahtjevima HDZ-a. Doživljavate li vi to na takav način?

- Ja bih to nazvao razumnom odlukom SDA. Cilj nam je bio dobiti Budžet za 2020, omogućiti održavanje Lokalnih izbora i izbjeći još jednu krizu u koju su nas uvlačili kapricioznim zahtjevima. I ostvarili smo sva tri pomenuta cilja. HDZ je, mimo onoga što je sadržavao prijedlog Budžeta poslan od strane Predsjedništva BiH, predložio amandman kojim se Parlamentarnoj skupštini BiH daje dodatnih 750.000 KM. Uvjeren sam da ni pola od ovih 750.000 neće biti utrošeno, Denis Zvizdić i ja sigurno nećemo povući ni jedne KM, a ne vjerujem ni da će se ostali članovi dva kolegija Parlamentarne skupštine BiH odlučiti da u vremenu korone i ekonomske krize vrše nabavke novih automobila i kancelarijskog namještaja.

Otkočen je, konačno, i proces imenovanja. Šta se izgubilo, a šta dobilo u tom dugotrajnom "natezanju" oko imenovanja?

- Ta rovovska politička borba koju dobro opisuje riječ "natezanje" traje od završetka izbora 2018., i proces imenovanja je samo njen manje značajan dio. Prvo smo imali ozbiljan pokušaj pravljenja koalicija bez izbornog pobjednika SDA, pa nam je trebalo godinu dana da stvari postavimo na njihovo mjesto. Godinu dana nam je oduzelo i odupiranje SNSD-a da se usvoji Program reformi, odnosno modificirani ANP i aktivira MAP. Pa smo i to završili. Time je nastavljen NATO integracijski put BiH, odbranjena vladavina prava, poštovanje i provođenje ranije donesenih zakona i strategija. Zatim smo sastav CIK-a stavili pod kontrolu Zastupničkog doma PSBiH, kako to zakon i nalaže, izuzevši ga od kontrole stranačkih šefova, što je ove potonje učinilo veoma nervoznim. Unatoč toj nervozi usvojen je Budžet, ostvareni uvjeti za održavanje Lokalnih izbora, postignuto rješenje za Mostar, imenovan Selmo Cikotić na poziciju ministra sigurnosti, prije toga smo i aranžman sa MMF-om stavili u normalne okvire, mada je bilo iracionalnih otpora, odbranili poziciju Ustavnog suda BiH i tako dalje. Dakle, dovoljno se dobilo, nije se ništa izgubilo. Osim vremena.

Pozicija direktora UIOBiH je još uvijek otvoreno pitanje. Za Dragana Čovića je ta institucija "hrvatska", a i u SNSD-u u posljednje vrijeme tvrde da direktorska pozicija treba pripasti Srbima. Ono što se zna jeste da je direktoru istekao mandat. Kojem narodu će pripadati novi direktor te institucije?

- Ne možemo izvršiti novo imenovanje bez saglasnosti predstavnika sva tri naroda u Kolegiju Vijeća ministara. Vjerovatno će to imenovanje pričekati, a aktuelni direktor će nastaviti da rukovodi Upravom. Slično bi moglo biti sa još nekim upravama i agencijama, recimo sa OSA-om.

Ponovo se pokušava vezati pitanje statusa Kosova sa BiH, odnosno sa entitetom RS. Koliko je ta priča opasna za BiH?

- Opasna je, ako se na nju ne odgovori. Uvijek i nanovo treba ponoviti znane istine. RS nikada nije bila država i nikada to neće biti. To je entitet u sastavu BiH i samo kao takav može postojati. Status jednog bh. entiteta ne zavisi niti može zavisiti od pregovora koji vode Srbija i Kosovo.

Također, istina je da su i BiH i Kosovo žrtve agresivnog srpskog nacionalizma oličenog u režimu Slobodana Miloševića. Kosovo je platilo manju cijenu jer su se zubi ovog monstruma već bili istrošili na BiH. Ne znam kako će se završiti stvari sa Kosovom, ali za BiH ne smije biti dileme. Oni koji su odgovorni za Srebrenicu i Tomašicu, za genocid, konc-logore i masovne zločine kakve svijet nije vidio od Drugog svjetskog rata, nikada ne smiju postići ciljeve. Mogu samo napraviti novi konflikt, a to im ne bih preporučio.

Vjetar u leđa zagovornicima priče oko otcjepljenja entiteta RS je, čini se, dala i informacija i nekadašnjim idejama predsjednika SAD-a Billa Clintona o secesiji entiteta RS. Sjećate li se tog perioda, kakvi su pritisci bili na rahmetli Aliju Izetbegovića da se krene u tom pravcu, te da li je moguće revitalizirati takve ideje danas?

- Ne vjerujem u takve teorije, jer ih ukupno, i ratno i poratno djelovanje američke strane predvođene predsjednikom Clintonom, čini besmislenim. Amerikanci su učinili sve da rat stane i da se BiH ojača i očuva. Pod njihovom paskom se desilo ujedinjavanje Oružanih snaga, obavještajnih i graničnih službi, desetine nadležnosti je preneseno sa nivoa entiteta na državu. Aprilski paket ustavnih reformi, koji su Amerikanci osmislili, je trebao definitivno ojačati državu i dodatno oslabiti entitete. I uspostava Distrikta Brčko, koja prekida teritorijalni kontinuitet RS-a, je učinjena uz podršku američkih prijatelja. Bitan je detalj i da se na "crnoj listi" State Departmenta nalaze političari iz RS-a za koje je ocijenjeno da podrivaju Dejtonski sporazum.Takve stvari ne radi strana koja planira disoluciju BiH i Dejtonski mir vidi tek kao privremenu fazu prije mirnog razlaza. Entiteti postoje zahvaljujući Ustavu BiH, nemaju pravo na otcjepljenje, izmjenama Ustava mogu biti modificirani, pa i ukinuti. BiH je trajna, entiteti bi lako mogli postati privremena kategorija.

Javnost je uzburkala i izjava Aleksandra Vučića da je Trebinje "srpski grad". Šta to govori o odnosu Vučića i zvaničnog Beograda prema BiH, ali i o odnosu vlasti RS-a, koje su sa oduševljenjem prihvatile tu tezu, prema nesrpskom stanovništvu u tom bh. entitetu?

- Vučić će to tako nastaviti raditi, davati kontroverzne i dvosmislene izjave o BiH, podržavati teritorijalni integritet BiH, a u isto vrijeme i one koji ga ugrožavaju. U BiH nema srpskih, bošnjačkih ili hrvatskih gradova. Ima nešto etnički čistih sela, ali gradova nikada nije bilo.

Vama zamjeraju jer ste odmah reagirali. Mora li se svaki put reagirati na slične poruke?

- Mora, jer se radi o strategiji "kuhanja žabe", postepenog zagrijavanja vode dok joj se refleksi ne otupe i ne bude skuhana. Naši refleksi ne smiju otupiti, na svaku provokaciju i neistinu treba odgovoriti.

Aktuelno je i pitanje uređenja Travnika po "mostarskom modelu". Je li to mogućnost koja je prihvatljiva za SDA?

- Naravno da nije, niti je smatramo ozbiljnom. Njena svrha je da HDZ pred izbore nešto obeća biračima u SBK, a SDP to kao ne dopusti. I kad prođu izbori, to ni jedni ni drugi više neće ni pominjati.

Vratit ćemo se na Budžet. Opozicija u FBiH je prijetila protestima ukoliko se taj dokument ne usvoji. U ponedjeljak su glasali protiv, a SDA-u su fakturisali odgovornost jer su prihvatili tekst u kojem je usvojen. Kako komentirate taj odnos, te općenitu praksu izjednačavanja odgovornosti vaše stranke sa odgovornošću SNSD-a i HDZ-a za svaki problem u BiH?

- Naoko, ljevičarske stranke su opozicija trojki SDA-HDZ-SNSD, izjednačavaju nas, dižu dreku, napadaju. Realno, one su opozicija i rival samo SDA-u, one su potpuno bezopasne u odnosu na HDZ i SNSD. Oni ne smiju ni "priviriti" na teritorij pod kontrolom Čovića i Dodika. Neće ni pokušati, kao što nisu pokušali ni do sada. Napast će na ono što je odbranjeno i ekonomski unaprijeđeno, na Kanton Sarajevo prije svega. Njih zanima laka borba, dobri budžeti, fotelje. Časna iznimka je Demokratska fronta. Jedina socijaldemoktarska alternativa koja ima potporu i hrvatskom korpusu je ova stranka, oličena u Željku Komšiću, Zlatku Miletiću i Mariju Nenadiću.

Usvajanje Budžeta znači i da će Lokalni izbori biti održani 15. novembra. Šta je cilj SDA?

- Prije svega, održati izbore, ne dopustiti da nam nametnu i tu dimenziju krize i dokazivanja kako "u BiH ništa ne funkcioniše". A zatim pobijediti kao i svaki put do sada. Poseban akcenat ćemo naravno staviti na povratak načelničke pozicije u Srebrenici, na izbore u Mostaru, Velikoj Kladuši i Brčkom.

Kakav rezultat predviđate vašoj političkoj konkurenciji, koja se, čini se, fokusirala isključivo na Sarajevo?

- Stagnaciju, SDP će dodatno da potone.

SDA je uoči Općih izbora 2018. godine započela proces koji je ocijenjen kao "čišćenje". Hoće li taj proces biti nastavljen i u ovoj godini, te jeste li zadovoljni situacijom u stranci?

- To je kontinuiran proces, stalno ćemo odstranjivati one koji zloupotrijebe vlast. Mi smo velika stranka koja u ovom času u zakonodavnoj i operativnoj vlasti drži veliki broj pozicija, tako da su i potrebe za stalnim provjerama i promjenama kadrova veće.