Vijesti / Izbori

IZETBEGOVIĆ: IDEMO U POBJEDU KOJA ĆE OTVORITI PUT ZA KONAČNU STABILIZACIJU BiH, IDEMO U POBJEDU ZA ONE KOJI SU ŽIVJELI I UMIRALI ZA OVU ZEMLJU

Objavljeno: 30.09.2022. u 22:38

U Olimpijskoj dvorani Juan Antonio Samaranch – Zetra u Sarajevu održan je veličanstveni centralni predizborni skup Stranke demokratske akcije, na kojem su predstavljeni kandidati SDA za sve nivoe vlasti.

Na skupu se obratio predsjednik SDA i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

- Jedanaest ih se udružilo protiv nas, a nas samo u Zetri 11 hiljada. Nije njih samo 11. Imaju i mentore koji ne izlaze u javnost. I mi imamo mentora. Jednog, koji je dovoljan – poručio je Izetbegović u uvodu obraćanja.

Izetbegović se zatim zahvalio svima koji su učestvovali u kampanji kakva, kako je kazao, nije bila decenijama.

- Hvala vam što ste učestvovali u kampanji koja je uspravila kičmu bosanskim patriotama i obeshrabrila sile koje su se nadale da će napraviti problem u ovoj zemlji. Kada su se svi ujedinili protiv nas, kada su mnogi odlazili i izdali, kada su se ušutjeli, vi ste stali uz svoju stranku i uz pravu stvar – kazao je Izetbegović.

Istaknuo je Izetbegović da se nalazimo pred dramatično važnim izborima, koji su raskrsnica između najveće postratne krize na kojoj neki predano rade, ali i najvećeg napretka.

- Stvoreni su uvjeti da se krene u najveći ekonomski reformski napredak – izjavio je Izetbegvić.

Pozvao je Izetbegović prisutne da ulože dodatni napor kako bi uvjerili one koji su neodlučni da izađu na izbore, glasaju zbog sebe, svoje djece i unučadi, te da podrže SDA.

- Svi dobronamjerni ljudi u BiH su naš narod. Svi Bošnjaci, svi Srbi, svi Hrvati, Jevreji, Romi, svi koji vole ovu zemlju i poštuju svoje komšije. Za njih radimo, za njih se borimo. I kada to shvate, da konačno napravimo bosanskohercegovačku naciju – kazao je Izetbegović.

Izetbegović je pozvao sve prisutne da razgovaraju sa svojim komšijama, prijateljima, rodbinom i poznanicima.

- Upitajmo ih da li se sjećaju dva mandata u kojima SDA nije bila dio vlasti. Da li se sjećaju do kakve je stagnacije to dovelo? Završilo se pobunama i paljevinama 2014. godine. Znaju li kako se u posljednjem mandatu, u kantonima u kojima SDA nije dio vlasti, živjelo i vladalo? Znaju li kako su trošena sredstva poreskih obveznika? Kako su ustupani poslovi i kojim firmama – izjavio je Izetbegović.

 

Poručio je zatim Izetbegović da SDA, sa Božijom pomoći i uz podršku dobrih i osviještenih ljudi, ide u novu pobjedu.

- Idemo u pobjedu koja će otvoriti put za konačnu stabilizaciju prilika. Idemo u pobjedu BiH. Zahvaljujem se svima na naporu koji ste uložili, na emociji, na odanosti koju ste pokazali. Ponosim se vama. Idemo u pobjedu sa sjećanjem na sve dobre ljude koji su živjeli i umirali za svoj narod i svoju zemlju, sa sjećanjem na šehide, sa sjećanjem na Aliju i njegove političke saborce, sa sjećanjem na riječi koje je davno izgovorio, a koje su žive i danas: „Podignimo visoko naše zastave, odbacimo strahove i sumnje. Umjesto toga, radimo vrijedno i kako najbolje znamo, svjesni da naš život i naša smrt, pa i naša sudbina nisu u njihovim, nego Božijim rukama. U toj vjeri je naša sloboda, naša snaga i, ako Bog da, naša pobjeda“ – poručio je Izetbegović.

Na skupu su se također obratili predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i potpredsjednik SDA Šefik Džaferović, Nermin Mandra u ime kandidata za Parlamentarnu skupštinu BiH, Edin Ramić u ime Koalicije za državu u entitetu RS, Edin Smajić u ime kandidata za Parlament FBiH i Irfan Halilagić u ime kandidata za kantonalne skupštine.