Osim razgovora o aktuelnoj situaciji na području BPK, delegacija će posjetiti Kantonalnu bolnicu Goražde te kompanije Prevent i Emka Bosnia d.o.o. Goražde.

"Jedno od zlatnih pravila krize je da ne poništavate investicije, jer one pokreću ekonomski život koji se zaledio na određen način, tako da ni u kojem slučaju nije predviđeno smanjenje investicija i mi smo došli da vidimo kako funkcionira jedna od njih, doduše jedna od većih kad izuzmemo Koridor 5C . Ovaj tunel je treći u Jugoistočnoj Evropi po dužini, veoma značajna investicija obećana još u Dejtonu i meni je drago da smo u ovo vrijeme uspjeli da je započnemo, vjerujemo da ćemo je tako i završiti", izjavio je Novalić.

Nastavak investicija


Izetbegović je ovom prilikom istakao da je veoma važno da se investicije u BiH nastave.

"Evo jedna od danas najvažnijih i dražih investicija koja će spojiti Sarajevo s Goraždem se nastavlja, s ove strane imamo loš materijal, s one strane su vode, zato se ispočetka sporo napreduje, mislim da će se ubrzati radovi tako da ćemo otprilike biti u rokovima i ja sam optimista", kaže Izetbegović.

Prema tvrdnjama odgovornih koji izvode radove na tunelu Hranjen, radovi su organizovani u skladu sa situacijom.

"Imamo organizovan izolatorij, imamo zatvoren sistem proizvodnje hrane, voda se također kontrolisano unosi, radnici su organizovani na način da ne može biti lokalnih transmisija između različitih ekipa tako da smo poduzeli određene mjere da bismo osigurali nastavak rada ovdje. Radovi su počeli sredinom septembra 2019. godine i napredujemo 80-ak metara mjesečno, s jedne strane izuzetno su teški geološki uslovi, kao što možete vidjeti ovdje ima sloj koji je 350 metara i ići će na 500 za nekih 50-ak metara. Sa sjeverne strane imamo krečnjački materijal koji je dosta povoljniji, ali ima jak dotok vode, očekujemo da se prilike još usložne u narednih 800 metara, a onda ćemo nadam se imati malo bolje geološke uslove. Ukupno je iskopano oko 700 metara, s ove strane oko 500, a sa sjeverne oko 250", kaže Jasmin Bučo, inžinjer u Euroasfaltu.

Rebalans budžeta

S obzirom na to da se BPK Goražde i mimo pandemije koronavirusa nalazi u teškoj finansijskoj situaciji te da je u prethodnom periodu bio upitan grant Vlade FBiH, premijer Novalić ovom prilikom je izjavio da takvih problema neće biti.

"Usvojili smo rebalans budžeta u kojem je na stavci gdje je bio 21 milion sada 200 miliona KM granta, tako da neće biti nikakvih problema, posebno prema ranjivim kantonima, kako ih mi zovemo, kao što su Goražde i Posavski kanton, ići ćemo nekim koeficijentom multiplikacije, vjerovatno će to biti i znatno veći iznos nego što je bio predviđen", kaže Novalić.

KLIX