Sinoć je u prepunoj dvorani SKPC Mejdan u Tuzli održan veliki predizborni skup Stranke demokratske akcije. Okupljenim građanima i simpatizerima SDA obratili su se predsjednik SDA Bakir Izetbegović i kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović.

 “Težak je mandat iza nas. Znate kako je to izgledalo, kao da uzbrdo vučete automobilom, a dvojica vuku ručnu, a petorica se otimaju za volan. Imamo te petočlane koalicije. I izvukli smo. Kada pogledate broj radnih mjesta. Bosna i Hercegovina je najmanje zadužena u regionu. Tri milijarde smo prikupili poreza”, kazao je Izetbegović.

 Naročito je istaknuo razvoj u oblasti namjenske industrije, na čelu sa Vladom Federacije BiH i premijerom Fadilom Novalićem.

 “Vidite da otvoreno prizivaju podjele, kroz otvoreno povezivanje sa Kosovom, odlikuju ratne zločince. Naš narod osjeća na koga može računati i da treba ojačati jedinu stranku koja istinski brani Bosnu i Hercegovinu, a to je SDA”, kazao je.

 “Među nama najbliži Aliji Izetbegoviću, prvi njegov saradnik je bio Šefik Džaferović. Moj prvi saradnik na kojeg sam se uvijek najviše oslanjao, na kojeg se oslanjala SDA, na kojeg se oslanjala naša zemlja”, kazao je Izetbegović o kandidatu SDA za člana Predsjedništva.

 Osvrnuo se i na njegove rivale iz SDP-a i SBB-a, kazavši za prvog da je neiskusan i neiskaljen da bude na čelu države, dok je za drugog rekao da ne može predvoditi Bošnjake, jer ih je optužio za početak rata.

 Kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je kazao da su pred Bosnom I Hercegovinom teška i izazovna vremena, koja zahtijevaju odgovornu politiku.

 “Politika se vuče na dlaku, sastoji se od konkretnih poteza, ne podrazumijeva nagle poteze, ona traži razmišljanje i traži donošenje odluka. Mi smo u ovom mandatu, unatoč svim napadima na BiH, unatoč svim opstrukcijama opozicije, napravili značajne iskorake, pod vodstvom Bakira Izetbegovića. Ja sam ponosan što sam dio ovoga tima. Bakir je moj prijatelj, mi smo zajedno bili potpredsjednici stranke. Ja sam se borio da on postane predsjednik stranke, jer sam želio da u SDA imamo ovo što danas, hvala Bogu, imamo», kazao je.

 Džaferović je još jednom javno pitao SDP i kandidata te stranke zašto su glasali za Zakon o prebivalištu, kojim su u crno zavili povratnike i narušili prava povratničkih krajeva kao vitalnog interesa BiH. Osvrnuo se i na antidržavnu retoriku iz entiteta RS, koju predvodi Milorad Dodik.

 “Evo i odavde da mu poručimo – gospodine Dodik, dobro čuvajte i poštujte Dejtonski mirovni sporazum. Poštujte prava Bošnjaka i Hrvata. Osigurajte ravnopravnost svakog čovjeka, jer jedino tako možete sačuvati taj entitet. Ukoliko ovo ne uradite, i ukoliko budete nasrtali dalje na Bosnu i Hercegovinu,  nestat će tog entiteta, da znate», kazao je Džaferović.

 Pozvao je građane da masovno izađu na izbore i daju podršku SDA, dodajući da će samo tako biti snažna i država Bosna i Hercegovina.

Press centar SDA