Predstavljanju je prisustvovao i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je u svom obraćanju kazao da je teško iskrenom Bosancu ne doći u Jajce jer je tu, kako je kazao, srce Bosne i Hercegovine, mjesto gdje su stolovali bosanski kraljevi.

- Kad smo se odlučivali za simbol BiH, kad smo osvojili suverenitet, kad smo priznati u Ujedinjenim nacijama, uzeli smo ljiljane koji su tu uklesani na tvrđavi u Jajcu, ljiljane bosanskih kraljeva. Znali smo da je to stilizirani krst i nama Bošnjacima to nije smetalo. To je bila pružena ruka onima sa kojima tu živimo, Srbima i Hrvatima. Bili smo prije pola milenija jedno, svi smo bili Bosanci i tu su stolovali bosanski kraljevi i zato je pozivam večeras Hrvate Jajca, srednje Bosne i BiH da se zamisle o toj činjenici – kazao je Izetbegović.

Prošlost, sadašnjost i budućnost Bošnjaka i Hrvata je, poručio je, zajednička, a politička rješenja za koja su zainteresirani Hrvati su, istaknuo je, također sa Bošnjacima.

- Neka razmisle o tim stvarima. Nismo više isti narod, ali možemo biti jedinstveniji, možemo biti pametniji. Nemojmo tražiti rješenja u Beogradu ili Zagrebu, ono je tu u Jajcu, Sarajevu, Travniku. Nemojmo tražiti rješenja u tome što će se dvojica udružiti protiv trećeg. Bosanski tronožac uvijek mora računati na svu trojicu – izjavio je Izetbegović.

Hrvatima je poručio da ne idu na proslave 9. januara, na dan kada su neki odlučili da protjeraju Bošnjake i Hrvate iz pola BiH.

- Dođite 11. jula i zajedno sa nama odajte počast Srebreničanima. To je moj poziv Hrvatima Jajca i cijele BiH. Sa nama vam je život. Hajde da ga živimo bolje – poručio je predsjednik SDA.

Govoreći o građanskim strankama, kazao je da su one drčne samo u napadima na probosanske stranke.

- Kada će stisnuti i uraditi nešto, uzeti neku općinu u kojoj vlada HDZ ili SNSD, preći tu granicu. Političari smo, pa neki ne vole govoriti imena. Tako je jedan moj prethodnik kazao da ima jedna nova stranka koja može dovesti u pitanje izbor načelnika u Jajcu. Ja sam malo drugačiji političar, ja hoću reći imena i stranaka i ljudi. Dakle, Narod i pravda obećava da će nešto iz temelja. Šta će to iz temelja uraditi, u ime kojeg naroda i u ime koje pravde? Šta ako im uspije, pa dobiju 1.000 glasova u Jajcu? Šta će postići, šta će to iz temelja pomjeriti i kakvu ćemo to pravdu dobiti, onu od prije 2004. ili onu iz 1993. godine? U ime kojeg naroda to rade? Jajčani su svašta prošli u posljednjih 28 godina i ja ih pozivam da dobro razmisle – izjavio je Izetbegović, koji je prekinuo svoj govor zbog ezana.

U ovom trenutku je jedini kandidat koji ima snagu Edin Hozan, a Jajčanima je predsjednik SDA poručio da ne dozvole da se glasovi bace na drugu stranu, što bi pomogli da se Jajce vrati na 2003. godinu. Kada je u pitanju aktuelna pandemija koronavirusa, Izetbegović je kazao da je u BiH za sedam mjeseci umrlo koliko je u Italiji za jedan ili dva dana.

- Izgubili smo 13,5 hiljada radnih mjesta. To je manje od tri posto. Prošla godina je bila najbolja godina u postdejtonskom periodu. Ja sam obećao 100.000 radnih mjesta u deset godina. U šest godina smo napravili 106.000, preko toga, mada su neki ismijavali to obećanje. Obećao sam da ćemo FBiH napraviti najvećim gradilištem na Balkanu. Bili smo na tom putu i zaustavljeni smo, ali nije zauvijek. Stiže vakcina za nekoliko mjeseci i vratit će se to. Ja hoću obećati i po tome sam drugačiji političar. Obećavam, onako kako gradimo tunel Hranjen prema Goraždu, onako kako smo ga izgradili prema Neumu, kako ćemo ga ako Bog da izgraditi od Konjica prema Mostaru kroz planinu Prenj, da ćemo napraviti tunel između Travnika i Jajca i da ćemo napraviti dobru brzu cestu kroz Vitez i da ćete od Sarajeva do Jajca stizati za manje od sat. To vam ja danas obećavam – kazao je Izetbegović.

Predsjednik SDA je ukazao na značaj povezivanja probosanskih stranaka, te je istaknuo da je, pored Stranke za BiH i A-SDA, tu i predsjednik SBB-a i da će ta koalicija osigurati stabilnu i jaku BiH.

Predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić je kazao da stranka kojom predsjedava i SDA već 12 godina baštine dobru saradnju i zajedničko djelovanje u Jajcu, što je, kazao je, lijep primjer kako se jedinstvom može raditi dobro za svoju sredinu.

- Kada je krenula ova kampanja, u samoj pripremi rekao sam svojim kolegama u Stranci za BiH da u ovom kantonu podržimo načelnike iz SDA u svakom gradu gdje je to potrebno – izjavio je Jerlagić.

Jerlagić je kazao da, kada je u pitanju borba za Bošnjake i BiH, Stranka za BiH bez zadrške u svakoj sredini zajednički djeluje sa probosanskim strankama.

- S jedne strane, dragi građani, imamo patriote ispred SDA, Stranke za BiH i A-SDA, a s druge strane imate one koji podržavaju i dan danas ratne zločince – poručio je Jerlagić.