Vijesti / Novosti

Izetbegović: Fokusirati se na prioritete u narednih godinu i po dana

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović sazvao je danas u Sarajevu radno-konsultativni sastanak s predstavnicima SDA u federalnim institucijama kako bi se razgovaralo o boljoj koordinaciji rada parlamenta i Vlade Federacije BiH te o prioritetima djelovanja SDA na nivou Federacije BiH do kraja aktuelnog mandata.

Objavljeno: 06.09.2021. u 16:06

Na sastanku su bili parlamentarci iz Predstavničkog i Doma naroda Federalnog parlamenta, potpredsjednica Federacije Melika Mahmutbegović, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, ministri u Federalnoj vladi kao i direktori javnih preduzeća na federalnom nivou.

Kako je u izjavi za Fenu kazao Izetbegović sastanku su prisustvovali predstavnici SDA u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou Federacije BiH, ali je najvio da će naredni sastanak biti organiziran s predstavnicima na državnom nivou, nivou bh. entiteta Republika Srpska, kantonalnom nivou te na nivou općina.

- Namjera je da sve te sastanke završimo u ovom mjesecu. Smatramo da je Federacija BiH na izvjestan način srce vlasti u BiH budući da se na tom nivou najviše životnih i svakodnevnih pitanja građana rješava zbog čega smo i krenuli od tog nivoa - pojasnio je Izetbegović.

Prvi dio sastanka bio je posvećen analizi funkcioniranja pojedinih institucija i tijela te boljem funkcioniranju i boljoj koordinaciji svih tih dijelova strukture vlasti. Drugi dio sastanka bio je posvećen određivanju prioriteta i viziji SDA kako riješiti najvažnije probleme u Federaciji BiH u aktuelnom mandatu.

- SDA ima obiman materijal koji se odnosi na ono šta nam je namjera raditi, ali danas želimo izvući prioritete na kojima je najvažnije raditi u narednih godinu i pol dana - kazao je Izetbegović.

Ocijenio je da se država BiH i Federacija BiH susreću sa stotinama problema, ali se svi oni svode na onaj koji je najteže rješiv problem, a to je odlazak mladih ljudi i pad nataliteta.

Da bi taj problem bio ublažen i da bi "njegova oštrica bila otupljena", kako kaže Izetbegović, potrebno je riješiti stotine drugih problema od pitanja privrede, infrastrukture, digitalizacije, ekologije do obrazovanja i školstva.

- Potreban je kompleksan pristup da bismo napravili bolje uređeno društvo i bolje uređenu državu i na taj način zaustavili odlazak mladih i ohrabrili povećanje nataliteta. BiH se ne smije pretvoriti u zemlju staraca jer je to najopasniji problem i za BiH i za Federaciju - smatra Izetbegović.

Kako je zaključio lider SDA Bakir Izetbegović stoga je važno uspostaviti bolju koordinaciju i saradnju svih dijelova strukture u Federaciji BiH te se fokusirati na one prioritete na koje je potrebno posebno obratiti pažnju.

FENA