Cvijeće su, između ostalih, položili predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović, te zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Komšić je istakao da je prije 30 godina na referendumu donesena odluka o proglašenju nezavisnosti BiH i da su potom uslijedili agresija i velike žrtve položene u temelje ove države.

- Ovog dana se trebamo sjetiti naših drugova, koji leže na ovom mezarju i mezarjima i grobljima širom BiH. Postoji jedna moralna obaveza svih nas, nije to politička već moralna obaveza da se nikada ne smije izdati ova zemlja, niti prepustiti njenim neprijateljima - kazao je Komšić.

Ističući kako se država mora čuvati, Komšić je čestitao svim građanima BiH Dan nezavisnosti i dodao da trebaju biti ponosni na nju.

- Ovih dana ponavljam koliko je važno imati državu. Čuvajmo je kao što smo je čuvali i onda - potcrtao je Komšić.

U osvrtu na aktuelni trenutak i izazove s kojima se BiH suočava, Komšić je kazao kako se cijeli svijet u međuvremenu promijenio te da sve što se dešava, uključujući i invaziju na Ukrajinu, govori o tome da svijet više nikada neće biti isti.

- Nesigurnost se uvukla na cijeli evropski kontinent i sve to nas opominje da budemo oprezni, da pazimo te da moramo čuvati zemlju - kazao je, prisjećajući se gorkog iskustva kroz koje su građani BiH prošli tokom agresije.

Poručio je, također, kako nas na tom putu ništa ne smije pokolebati te da spremnost za čuvanje domovine ničim ne smije biti dovedena u pitanje.

- Čestitam 30 godina slobode. Sloboda je najbitnija stvar za jedan narod i državu. Odbranili smo slobodu, i odbranit ćemo slobodu uprkos političkim problemima koje imamo. BiH jeste stabilna i sigurna zemlja - poručio je Bakir Izetbegović.

Upitan da prokomentira rat u Ukrajini, Izetbegović je kazao da će upravo to "probuditi Evropu, civilizirani svijet".

- Onaj bolji dio čovječanstva se diže na razne načine i podupire i pomaže Davidu u borbi protiv Golijata. Evropa se brani u Ukrajini, na izvjestan način se brani i stabilnost Balkana u Ukrajini. Mislim da će to biti uredu. A ono što mi možemo garantovati ovdje jeste da se sačuva stabilnost, sigurnost, ali na prvom mjestu sloboda i nezavisnost ove zemlje.

FAKTOR