Večeras je u sportskoj dvorani “Midhad Hujdur Hujka“ u Mostaru održan centralni predizborni skup Stranke demokratske akcije (SDA), na kojem su predstavljeni kandidati i program ove stranke te najavljena pobjeda na predstojećim izborima

Izetbegović: Postali smo faktor bez kojeg nema računice na Balkanu, u Beogradu su se uvjerili u to.

Na skupu se obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović pred 3000 simpatizera stranke.

– Tunel prema Drini smo počeli prije par dana. Put će trajati 45 minuta do Podrinja. Sinoć u Goraždu sam rekao da je cijela BiH u srcima, ali imaju tri posebno važne: jedna je Brčko zbog rijeke Save, druga je Goražde zbog Drine i treća je južna bh. tvrđava Mostar na Neretvi. Što se tiče odnosa Sarajeva i Mostara nikada ništa nećete doživjeti osim pomoći. Ono što vi odlučite, bit će podržano iz Sarajeva- kazao je Izetbegović.

Dotaknuo se i hotela “Ruža” u Mostaru, čija obnova je u toku.

– Žao mi je što s Erdoganom nisam uspio presjeći vrpcu, ali nismo uspjeli zbog drugih, koji su sve razvukli. Ali neće još dugo. Ovu Novu godinu dočekat ćete u Ruži – poručio je.

Podsjetio je 28 godina politike u kojoj su pokušali da zaustave narod u historijskom uspravljanju.

– Pokušali su i da ne bude našeg naroda. Najbolje znate šta ste proživjeli. Nisu uspjeli, jer ih je zaustavila organizovana snaga naroda. Postali smo faktor bez kojeg nema računice na Balkanu! Kad sam bio u Beogradu, uvjerili su se u to. Pokušali su da se udruže oni iz Beograda i ovi iz BiH protiv bh. suvereniteta. Ja sam ih zaustavio! Slično je bilo na trilaterali. Bio sam usamljen u ovom gradu u kojem sam večeras. Svi su se bili udružili protiv mene. Mi smo postali taj faktor i nije nevažno ko će kočnicu i volan držati ispred Bošnjaka. To mora biti čovjek iz SDA – jasno je dao do znanja.

Poručio je kako u BiH ima 126 političkih stranaka i jedna koja nije politička nego liderska.

– Imamo politikantske stranke i strankice i ozbiljne stranke i ovu lidersku. Liderska stranka, jer za razliku od njih, koji misle samo o izborima, mi mislimo o budućnosti. Te stranke kažu kad zarati da to nije njihov rat. Kad se sabere iskustvo ovih ljudi ovdje, niko se s nama ne može usporediti. SDA će uvijek uraditi ono što je u interesu naroda. Kočili su nas. Svaki zakon i koaliciju su rušili. Radili smo hrabre poteze. Naši koalicioni partneri su se kukavički, ziheraški povlačili. Fadil Novalić je trpio spinove i laži. Gledali smo šta je korisno za narod. Dobar doktor preporučuje terapiju, makar bila bolna – kazao je Izetbegović.

Podsjetio je na 300.000 glasova na prošlim izborima, na to da su ismijavali njegova obećanja o sto hiljada radnih mjesta, a napravljeno je za dvije godine 70 hiljada radnih mjesta.

– Tražimo 350.000 glasova i garantujemo da ćemo zaustaviti ove što prijete podjelama, novim entitetima. Da ćemo povući BiH kakvu dosad niste vidjeli na njeno evropskom i NATO putu, da ćemo popravljati svake godine između 5 i 10 posto životni standard ljudi, da ćemo u roku od par godina proizvesti novih 100 000 radnih mjesta, a zatim do 2026., da će ova zemlja imati milion zaposlenih u realnom sektoru i da će pad nezaposlenosti biti takav da ćemo biti najbolji u regionu. To vam obećavam, ali tražim da ojačate taj motor. Da povećate kubikažu tom motoru, koji jedini vuče naprijed – poručio je Izetbegović.

Naglasio je i kako prijeti udruživanje onih koji su se uvježbavali u prethodne četiri godine, da to i realizuju.

– Ne prijeti džaba Milorad Dodik onim čime prijeti – ako mogne uradit će to. Dragan Ćović će to iskoristiti da vrši pritisak na nas. Da bude uz nas, ali da dobije nešto od onoga što je obećao, a to je slabljenje BiH u njihovu korist. Moramo biti jaki, ozbiljni, okupiti najbolje ljude da bismo se odbranili od onoga što slijedi – kazao je Izetbegović.

Dodao je i kako je Čović potcijenio Bošnjake i SDA, te da valja potcijeniti niti jednog protivnika, ni slaboga, a naročito ne najjaču stranku U BiH.

– U protekle četiri godine gospodin Čović se loše odnosio prema BiH, Bošnjacima i Islamskoj zajednici. On je četiri godine radio kampanju za gospodina Željka Komšića. Sad nam piše otvoreno pismo i govori o svojim greškama. Zvao me je da se vidimo.To je ono što zamjeram gospodinu Čoviću. Sad kad se uplašio Komšića, sad bi s Bošnjacima da ispuše taj balon – istaknuo je.

Fahrudin Radončić je tvrdi, hvalio rahmetli Aliju Izetbegovića dok je bio vlast i dok mu je trebala SDA da podigne Avaz.

– Za rat koji je dogovoren u Karađorđevu između Tuđamana i Miloševića optuži bošnjačku mafiju i Aliju Izetbegovića!? Misli da može na takav način da pobijedi na izborima. Vrijeme je da mu kažemo dosta i allahimanet – poručio je.

Na skupu su se obratili nosioci listi SDA za sve nivoe vlasti.