Vijesti / Novosti

HNK i SBK su kantoni koji najbolje simboliziraju Federaciju BiH

Politički predstavnici SDA iz HNK i SBK održali sastanak u Mostaru

Objavljeno: 29.03.2022. u 15:30

Delegacije Kantonalnih organizacija SDA iz Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona susreli su se u Mostaru prostorijama Kantonalne organizacije SDA HNK.  Tokom srdačnog susreta razgovaralo se o svim aktuelnim pitanjima koja su od važnosti za ta dva područja, uz razmjenu međusobnih iskustava između kantona i jedinica lokalnih zajednica, koje u gotovo svim segmentima političkog funkcioniranja imaju podudarnosti.

Na sastanku je istaknuto kako su HNK i SBK kantoni koji u svim oblastima života najbolje simboliziraju suštinu Federacije BiH, gdje su politička korektnost i kompromis osnove za njeno funkcioniranje. Političke sličnosti između ovih kantona najbolje se oslikavaju u funkcioniranju njihovih zakonodavnih izvršnih vlasti unutar kojih se pozitivnim dijalogom i međusobnim uvažavanjem iznalaze rješenja koja štite interese svih naroda koji žive u tim područjima.

Predstavnici Kantonalnih organizacija međusobno su razmijenili informacije o svim kapitalnim projektima koji su realizirani u posljednjem periodu, te precizirali kako je za dalji razvoj ovih kantona potrebno učiniti dodatne napore u jačem povezivanju i saradnji ovih kantona kroz međusobno povezivanje općina i gradova. Posebno je naglašena potreba završetka izgradnje regionalnog puta od Fojnice do Konjica jer bi značajno osnažio privrednu razmjenu i bitno uticao na veću povezanost lokalnih zajednica u tom području.

Također, istaknuta je potreba jačanju saradnje u oblastima gdje dva kantona imaju značajne resurse, prvenstveno u  maloj i srednjoj privredi, poljoprivredi i turizmu. Podržana je ideja jačanju tradicionalnih sajmova koji se održavaju na tim područjima, kao i razmjena kulturnih sadržaja i projekata koji promoviraju tradiciju i običaje lokalnog stanovništva i značajno uvezuju lokalnu zajednicu sa njenom dijasporom.

Na sastanku su politički predstavnici podržali i inicijativu o usvajanju kantonalnih zakona o robnim rezervama, navodeći posebnu pažnju koje dvije Vlade trebaju usmjeriti u kreiranju kvalitetnih zakonskih rješenja. Razmatrano je stanje u oblastima obrazovanja i zdravstva, te razmijenjena iskustva u gospodarenju šumskim potencijalima.

Budući da su HNK i SBK zbog svojih specifičnosti bili kantoni sa posebnim režimom, politički predstavnici SDA sa ovih područja posebno su iskazali potrebu za kontinuiranim jačanjem i profiliranjem svih državnih kapaciteta, navodeći da je to garant ravnopravnosti i međusobnog uvažavanja svih naroda koji žive na tim prostorima.

Razmatrajući političko stanje u BiH, predstavnici SDA iz HNK i SBK podržali su usvajanje Federalnog zakona o pripadnosti prihoda, kao i potrebu donošenje zakona o državnoj službi za koji je navedeno da bi doprinio većoj racionalizaciji i efikasnosti rada. Zbog izraženih klimatskih preduvjeta i aktuelne potrebe za osiguranjem energenata u cijelom svijetu, predstavnici HNK i SBK smatraju kako bi Elektroprivreda BiH trebala odlučnije ući u nove energetske projekte u ovim kantonima, prvenstveno u oblasti obnovljivih izvora.

Nakon radnog sastanka, delegacije su obišle centar za kulturu Mostar, vjetropark na platou Podveležja i popularni vidkovac na Fortici iznad Mostara na kojem je istaknuta zastava BiH.