Neusvajanje Prijedloga odluke o odobravanju raspodjele i korištenja dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina zbog protivljenja ministara HDZ-a BiH na današnjoj telefonskoj sjednici Vijeća ministara BiH definitivna je potvrda da ta stranka radi sve kako bi spriječila održavanje raspisanih Općih izbora.
 
U ovom mandatu HDZ BiH je spriječio implementaciju izbornih rezultata, a sada pokušava uskratiti građanima i samo  pravo na učešće u slobodnim, poštenim i pravovremenim izborima.
 
Ovakvo postupanje HDZ-a BiH direktno je kršenje Ustava BiH i važećih državnih zakona. 
 
Pozivamo nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da utvrde eventualno postojanje krivične odgovornosti zbog onemogućavanja izvršavanja ustavne i zakonske obaveze da se osiguraju sredstava za provedbu izbora, te da sankcionišu odgovorne.
 
Također pozivamo i predstavnike međunarodne zajednice da u skladu sa svojim obavezama sankcionišu odgovorne za opstrukcije.
 

 

Podsjećamo da krajnji rok za osiguravanje finansijskih sredstava za organizaciju Općih izbora 2022. godine ističe u četvrtak, 19. maja, i da će svu odgovornost za neizvršavanje te obaveze snositi kadrovi HDZBiH.