Obilježavanju su prisustvovali brojni političari među kojima je i njegov sin, lider SDA Bakir Izetbegović, te član Predsjedništva Šefik Džaferović.

Bakir Izetbegović se prisjetio jedne slike iz djetinjstva kada mu se nakon dugo vremena na terenu otac vratio kući.

"Kako starim sve su mi svježija sjećanja. Radio je puno po terenima, znao bit odsutan i po šest mjeseci. U Crnoj Gori je bio i tako jednog jutra se probudim kad tamo moj babo leži u postelji blizu moje. Uvijek mi je donosio poklone... Onda je nastao jedan period s ratovima, zatvorima. Tada sam imao priliku učiti od jednog staloženog čovjeka", prisjetio je Bakir Izetbegović.

Za oca je kazao da je bio "spreman priznati svoje greške i neuspjehe, a to je dokaz snage".

Trenutni član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je kazao kako je Alija Izetbegović bio na čelu države u vrijeme kada ju je trebalo braniti od agresije i da je on to uspio uraditi.

"BiH je sačuvana cjelovita i demokratska. To su postignuća koja su direktno vezana za ličnost rahmetli Alije Izetbegovića i zauvijek će to biti upisano u historiji BiH", kazao je Džaferović.

Džaferović je o Aliji rekao nekoliko lijepih riječi.

"Alija Izetbegović je čovjek koji je cijenjen i na istoku i na zapadu kao državnik, kao mislilac, kao pisac, kao humanista. Njegova djela će ostati kao trajna inspiracija budućim generacijama i primjer kako se u skoro nemogućim uvjetima bori za slobodu, toleranciju demokratiju i za državu BiH", rekao je Džaferović.

On je još dodao je da Alijina mudrost potrebna i danas Bosni i Hercegovini jer nije prestala da se bori sa silama koje joj ne žele dobro. On je pozvao i na zajedništvo bošnjačkih političkih partija jer je to ono što bi Alija smatrao ispravnim potezom.

KLIX