Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Halid Genjac je kazao da je, u kontekstu imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, kazao da je danas značajan dan.

– To je stvorilo pretpostavke da vrlo brzo dobijemo novi saziv Vijeća ministara. Očekivati je da će nakon ovoga HDZBiH pristupiti imenovanju predsjednika FBiH, što je osnovni preduvjet kako bi se pokrenuo proces imenovanja Vlade FBiH. SDA ima spremnog kandidata za potpredsjednika FBiH, drugi uvjeti su ispunjeni i očekujemo da HDZBiH, bez ikakvih nepotrebnih uvjetovanja, a pogotovo bez uvjetovanja uvjetima koji nemaju veze sa Vladom FBiH, predloži predsjednika FBiH i da na taj način započne proces imenovanja Vlade FBiH – kazao je Genjac.

Podsjetio je da je na početku prošlog mandata upravo HDZBiH insistirao da se skoro isti dan imenuju Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH.

– Bilo bi dobro da nakon imenovanja predsjedavajućeg i potvrđivanja imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH HDZ predloži predsjednika FBiH, da se on potvrdi u Parlamentu FBiH i da se na taj način započne proces imenovanja Vlade FBiH. Tako bi se moglo desiti da imenovanje ministarskog sastava u Vijeću ministara i imenovanje Vlade FBiH bude u nekom istom terminu. Mi ćemo sve učiniti da to tako bude. Bilo bi dobro da to tako bude. Nema nikakvih prepreka da se to ne desi – pojasnio je SDA-ov zastupnik.

Govoreći o ekspozeu Zorana Tegeltije, Genjac je kazao da ohrabruje činjenica da je ekspoze bio odmjeren, te da su akcentirana dugo prisutna pitanja i da nije bježao od navođenja tih problema.

– Naveo je da će ta pitanja rješavati u skladu sa evropskim standardima i principima, što ohrabruje – izjavio je Genjac.

Njegov odnos prema tim pitanjima je, dodaje, konstruktivan, te da je Tegeltija svjestan okolnosti u BiH.

Genjac dodaje da je SDA razgovarala o kadrovskim rješenjima, da su se neka imena pojavljivala, ali da u ovom trenutku ne može govoriti o imenima jer definitivne odluke nisu donesene.

– Ovih dana, ili naredne sedmice, slijede definitivni razgovori i o ministarskim pozicijama i o pozicijama zamjenika ministara. U narednih pet ili šest dana imat ćemo imena – izjavio je Genjac.

Potvrdio je da će SDA dvije ministarske pozicije dati koalicionim partnerima.

FAKTOR