U izjavi za Federalnu televiziju (FTV) Genjac napominje da će se u ključnoj sedmici kada će se uz prisustvo međunarodnih dužnosnika razmatrati izmjene Izbornog zakona BiH biti dva ključna pitanja za raspravu i traženje mjere.

- Uz Predsjedništvo BiH koplja će se lomiti i oko federalnog Doma naroda. Tačnije, ovlasti tog doma. Iz SDA i probosanskog bloka traže da one budu reducirane isključivo na pitanja vitalnog nacionalnog interesa. Iz HDZ-a BiH za to ne žele ni da čuju. Donekle i logično, jer im trenutna situacija daje kormilo nad Federacijom BiH- smatra Genjac.

Ističe da trenutno 37 zakona čeka na potvrđivanje u Domu naroda, zaustavljeno je i imenovanje Federalne vlade, predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH kao i sudija Ustavnog suda.

Genjac dodaje kako se pitanje funkcioniranja Doma naroda mora riješiti tako da se eliminira mogućnost bilo čije zloupotrebe.

- Naš je prijedlog da se navede precizno i jasno pitanja od vitalnog interesa, a da se pitanja imenovanja rješavaju na drugi način ukoliko to ne uradi na vrijeme Dom naroda - kaže generalni sekretar SDA.

Naredne sedmice u Bosnu i Hercegovinu na novu rundu pregovora oko izmjena Izbornog zakona BiH trebali bi doći specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za izbornu reformu Matthew Palmer i direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst.

FTV