Vijesti / Novosti

Edin Ramić: U Vlasenici se sjećamo žrtava ali i gradimo infrastrukuru za generacije koje dolaze

Objavljeno: 09.12.2020. u 14:02

Završetak uređenja Memorijalnog centra „Rakita“, izgradnja vjerskog objekta u mjesnoj zajednici Gradina, te sanacija i asfaltiranje lokalnog puta u mjestu Ferhatovićei, povod su za posjetu federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica Edina Ramića povratnicima u Vlasenici.

Predstavnici Islamske zajednice i predstavnici povratnika dodatno su upoznali ministra o stanju ove povratničke zajednice i važnosti projekata koji su završeni ili su u fazi realizacije.

„Šehitluci su naša trajna obaveza, stoga smo učinili krajnje napore i završili uređenje Memeorijalnog centra u Vlasenici, onako kako i dolikuje najboljim sinovima naše domovine. Za bolji vjerski život završava se adekvatan vjerski objekat u mjesnoj zajednici Gradina. Radovi su u toku i raduje nas da će do kraja godine biti završeno. Tu će se okupljati povratnici i edukovati mladi narajaštaji. U svim projektima koji su vezani za vjersku infrastrukturu  partner nam je Islamska zajednica i ta saradnja u svim povratničkim sredinama dobra“ – kazao je ministar Ramić

U naselju Ferhatovići završeno je asflatiranje lokalnog puta što je povratnicima dodatno učinilo život lakšim jer im je dolazak u naselje i boravak u njemu ugodniji.

„Znamo da nismo riješili sva pitanja završetkom puta, ali je isto tako put preduslov za sve druge radnje u povratničkim naseljima. Ljudi će lakše i brže do posla, transport je brži što pogoduje svima koji se žele  baviti bilo kojim poduzetnim aktivnostima, pa i distribuciju poljoprivrednih dobara” - zaključuje Ramić