Njegova poruka je da Vučić i Srbija trebaju pokazati i djelima da poštuju Bosnu i Hercegovinu. Također, s njim smo razgovarali i o drugim aktuelnim temama.

Kako komentirate poruke proistekle sa sastanka Dodika i rukovodioca RS-a sa Vučićem u Beogradu? Čini se da je predsjednik Srbije ulazio veoma malo u suštinu zaključaka NSRS-a koji su mu predočeni. Vaš komentar?

Čuli smo skoro standardnu poruku koja dolazi od srbijanskog predsjednika o poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Međutim, tu izjavu u pravilu prate postupci koji odudaraju od nje. U redu je da kažete da poštujete Dejton, ali biste onda to trebali pokazati i djelima. A nije u skladu s Dejtonom, naprimjer, ne poštivati presude međunarodnih sudova, osporavati genocid, skrivati i davati zaštitu presuđenim ratnim zločincima, hapsiti branioce BiH na osnovu montiranih optužnica, uključivati dio BiH u odbrambenu i sigurnosnu strategiju Srbije, izbjegavati zaključenje ugovora o granici na bazi međunarodno priznatih granica tražeći prethodno razmjenu teritorija i slično.

Problematično je i to što su se Dodikovi zahtjevi koji su usmjereni ka razgradnji i blokadi institucija BiH, uopšte našli na stolu u Beogradu. Osim što je to unutrašnje pitanje BiH, ti zahtjevi su antidejtonski.

Volio bih zaista kada bi Vučićeve izgovorene riječi da poštuje Bosnu i Hercegovinu pratila djela, jer bi nam to omogućilo da konačno počnemo graditi normalne odnose, koji su itekako potrebni našim državama i građanima.

Je li prema vašem mišljenju slučajnost održavanje sastanka u Beogradu oko pitanja koje je nametnuo Dodik samo sedmicu prije susreta u Bijeloj kući oko pitanja Kosova, ili se to ipak sada u nekoj pozadini doduše pokušava povezati kao jedno pitanje?

Ništa nije slučajno. Mislim da se radi o političkom manevru koji ima za cilj postizanje što boljeg ishoda pregovora s Kosovom, za Srbiju. I Dodik i Vučić su jako dobro svjesni da u to nije moguće uvući Bosnu i Hercegovinu. Cijelom svijetu je jasno da naša zemlja ima svoj put i da se ne može povezivati s rješenjem bilo kojeg pitanja, pa ni odnosa Srbije i Kosova.

Kako riješiti veoma zaoštrenu migrantsku krizu u BiH, posebno u Krajini? Je li vas iznenadio potez vlasti USK u vezi s angažmanom policije?

Nisam iznenađen postupkom vlasti USK i cijenim ga kao nastojanje da se očuva javni red i mir i osigura lična i imovinska sigurnost građana.Potez vlasti USK je praktično iznuđen opstrukcijom da se s državnog nivoa upravlja migrantskom krizom, da teret migrantske krize bude ravnomjerno raspoređen na cijelu zemlju,kao i da se učinkovito zaštiti naša istočna granica. Vijeće ministara mora upravljati migrantskom krizom. Postupak vlasti RS-a da, bez odluke državnog nivoa, vrše prihvat migranata i prevoze ih u druge dijelove zemlje, je jako opasan i može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Šta se uopće može uraditi po pitanju jačanja istočne granice pa i riješavanja ove krize u cjelini ako to Dodik i aktuelne vlasti u RS-u ne žele?

Uvjeren sa da izostanak državnog pristupa u rješavanju migrantske krize šteti i RS-u. Vremenom će se to pokazati bjelodanim, tako da će i te vlasti morati na konstruktivan način učestvovati u njenom rješavanju.

Ključ svega je zaštita naše istočne granice. Moraće se pojačati u ljudstvu i tehnički Granična policija, uključiti u njen rad i druge policijijske agencije iz cijele zemlje. Siguran sam da će biti potrebno angažirati u tu svrhu i Oružane snage BiH, makar onaj njihov neborbeni dio, radi postavljanja zapreke ilegalnih prolaza na granici.To bi trebalo da bude interes svima u BiH, pa i građanima eniteta RS.

Primjetno je da ne odgovarate na optužbe lidera SBB-a Fahrudina Radončića na vaš račun kada je riječ o rješavanju pitanja migranata. Zašto? On je čak tražio i vašu ostavku.

Reagirao sam onda kada sam procijenio da je to potrebno. Tačno je da sam izbjegavao prepirku i odgovore na neke primitivne izjave i konstrukcije, zbog ličnog, a posebno zbogdigniteta najviše funkcije u državi koju obavljam.Pametni ljudi su davno rekli da je ponašanje ogledalo u kojem svako pokazuje svoju sliku.

Uostalom, građani ove zemlje vrlo dobro znaju kakav je ko, i šta i s kojim motivima radi svako od nas na političkoj sceni. To su potvrdili i na posljednjim izborima za Predsjedništvo BiH.

Kakvim biste ocijenili prve poteze novog ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića po istom pitanju? Neke njegove medijske izjave u posljednjim danima ipak su ocijenjene nesmotrenim, a kao takve su čak i kritizirane u drugim političkim taborima.

Ministar Cikotić je ozbiljan i sposoban čovjek. Dobro je počeo da radi svoj posao. Do sada je sklopio mozaik i napravio plan za rješavanje gorućih pitanja migrantske krize. Stupio je u kontakt s vlastima USK koji je najopterećeniji ovom krizom. Vidio sam da je kod njih stekao povjerenje kao neko ko želi da konkretnim potezima rješava probleme. Ima moju podršku. Vjerujem da će konkretni rezultati vidjeti veoma brzo. Ne bismo smjeli cijeli njegov rad cijeniti na osnovu jedne nespretne izjave.

KLIX