Vijesti / Saopćenja

Dedić u posjeti Prijedoru: BiH ćemo graditi i pobijediti one koji žele podjele

Objavljeno: 15.01.2022. u 10:23

Nakon posljednjih incidentnih situacija koje su bile motivirane vjerskom i nacionalnom netrpeljivošću, potpredsjednik SDA BiH Šemsudin Dedić zajedno sa članom Predsjedništva SDA BiH Senadom Bratićem, predsjednikom Regionalne organizacije SDA Bosanska Krajina-Prijedor Nedžadom Bešićem, predsjednikom Kantonalne organizacije SDA USK Jasminom Musićem, općinskim načelnicima Sanskog Mosta, Bužima, Bosanskog Petrovca i drugim stranačkim aktivistima jučer je boravio u Prijedoru gdje je posjetio povratnike, obišao radnike u proizvodnim preduzećima, poljoprivrednike na njihovim farmama, Čaršijsku džamiju u Prijedoru, čiji je imam Omer ef. Redžić posljednjih dana bio na udaru prijedorskih nacionalista i huligana, te prisustvovao zajedničkoj sjednici RO SDA Bosanska Krajina-Prijedor i KO SDA Unsko-sanskog kantona.
 
“Prijedor predstavlja jednu multietničku sredinu u kojoj se moraju spriječiti, osuditi i kazniti pojedinci za ovakve ekscesne situacije. Zajednički svi građani ovog grada treba da nastave graditi dobre odnose, provoditi projekte koji će doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta i boljem kvalitetu života svih građana, uz veliku podršku i pomoć dijaspore. Pozivam sve građane Prijedora da pobijede one koji žele podjele i time zajednički nastavimo graditi BiH”, kazao je potpredsjednik Dedić.
 
Na sjednici RO SDA Bosanska Krajina-Prijedor i KO SDA Unsko-sanskog kantona nakon šire diskusije usvojeni su slijedeći zaključci:
 
1. Regionalna organizacija SDA Bosanska Krajina-Prijedor i Kantonalna organizacija SDA Unsko-sanskog kantona osuđuju napade na povratnike bošnjačke nacionalnosti i traže od policije RS informaciju o poduzetim mjerama u sankcionisanju počinilaca ovih nemilih događaja.
 
2. RO SDA Prijedor i KO SDA Unsko-sanskog kantona traže od Vlade Unsko-sanskog kantona da u Budžetu USK planira sredstva za podršku projektima povratnika na području Prijedorske regije.
 
3. Putem naših predstavnika inicirat ćemo u Skupštini Kantona i općinskim/gradskim vijećima sa područja Unsko-sanskog kantona i Regije Prijedor da jednom godišnje razmatraju na sjednicama svojih zakonodavnih organa informaciju o stanju povratnika na njihovom području.
 
4. Pozivamo Vladu Unsko-sanskog kantona da obiđe povratnike na području Prijedorske regije i općine ove regije kako bi sagledali mogućnosti podrške.
 
5. Regionalna organizacija SDA Bosanska Krajina-Prijedor i Kantonalna organizacija SDA Unsko-sanskog kantona formirat će zajednički tim za dijasporu.

 

6. Regionalna organizacija SDA Bosanska Krajina-Prijedor i Kantonalna organizacija SDA Unsko-sanskog kantona održavat će najmanje jednom tromjesečno zajedničku sjednicu.
 
9