U Hotelu Euro u Odžaku je održana tribina Stranke demokratske akcije (SDA), kojoj je prisustvovao veliki broj članova SDA, simpatizera Stranke i građana Odžaka.

Nakon pozdravnog obraćanja predsjednika Kantonalnog odbora SDA Posavskog kantona Seada Delića, prisutnima su se u svojstvu uvodničara obratili potpredsjednik SDA Šemsudin Dedić i član Predsjedništva SDA Osman Ćatić.

Ćatić je istaknuo da je cilj tribina, koje SDA organizuje širom Bosne i Hercegovine, pojasniti aktuelnu situaciju u državi, te stavove SDA o izazovima koji su ključni za budućnost Bosne i Hercegovine. U tom kontekstu je izdvojio pitanje ravnopravnosti svih naroda i građana na cijelom teritoriju države, što je obaveza koja se mora riješiti kroz izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH.

Dedić je naglasio da u pregovorima o izmjenama Ustava i Izbornog zakona BiH moraju učestvovati sve parlamentarne stranke, te da nije moguće format razgovora ograničiti isključivo na dvije stranke. Upozorio je da stranke sa sjedištem u entitetu RS moraju prestati sa blokadama državnih institucija, kako bi se, između ostalog, pristupilo rješavanju pitanja ograničenih ustavnih reformi i izmjena izbornog zakonodavstva.

- Izmjenama Ustava i Izbornog zakona BiH moramo provesti presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH i pronaći rješenja koja su u skladu sa evropskim demokratskim standardima. Važno je uspostaviti balans etničkog i građanskog koncepta i ukloniti mogućnost blokada kojima trenutno svjedočimo. Za nas je veoma važno kroz ove izmjene unaprijediti integritet i transparentnost izbornog procesa – kazao je Dedić.

Dedić je dodao da je neophodno zaustaviti pokušaje podrivanja ustavnopravnog poretka BiH i riješiti aktuelnu krizu koja prijeti eskalacijom.

- Prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, podrivanje Dejtonskog sporazuma i podizanje tenzija rezultira odlaskom mladih, ugrožava proces pomirenja i stvara vrlo loš ambijent za privlačenje stranih investicija. To nije ono što treba građanima Bosne i Hercegovine. Potrebna nam je stabilnost, razvoj ekonomije i provođenje reformi na euroatlantskom putu – upozorio je Dedić.

S obzirom da je tribina bila interaktivnog karaktera, prisutni su imali priliku postavljati pitanja, uputiti sugestije uvodničarima i razmjenjivati ideje i mišljenja.