Izjava premijera Mađarske Viktora Orbana, plasirana preko glasnogovornika, da je „izazov s Bosnom kako integrisati državu koja ima dva miliona muslimana“ posljednja je u nizu opasnih islamofobnih i ksenofobnih stavova, koji su napad na samo biće Bosne i Hercegovine, ali i bazične vrijednosti Evropske unije.

To je poruka kojom se Bošnjaci, koji su većinom muslimani, žele svesti na vjersku zajednicu i uskratiti im pravo da kao politički narod, zajedno sa drugim narodima i građanima grade svoju domovinu BiH s ciljem da ona postave sastavnim dijelom EU.

Ovakvi stavovi su na liniji velikodržavnih politika koje Bošnjake tretiraju na sličan način, nazivajući ih isključivo muslimanima. Posljedica takve dehumanizacije Bošnjaka 90-ih godina prošlog stoljeća bio je pokušaj podjele i uništenja Bosne i Hercegovine kao države, etničko čišćenje i užasni zločini, koji su kulminirali genocidom nad Bošnjacima u Srebrenici.

Bosna je jedna od najstarijih evropskih država, a Bošnjaci su autohtoni evropski narod. To su činjenice koju nikakva propaganda, nasrtaji na BiH i islamofobni napadi ne mogu promijeniti.

Također, Orban i političari slični njemu, morali bi znati da Bošnjacima-muslimanima nije potrebno nikakvo „integrisanje“, pogotovo ne na način kakav oni zagovaraju. Jer, Bošnjaci su sastavni dio Evrope – i žive Evropu, koje danas ne bi bila to što jeste bez islamskog naslijeđa, kao ni bez kulture, filozofije i naučnih dostignuća muslimana koji su stoljećima živjeli na evropskom kontinentu.

Bošnjaci su narod, koji uz svoju vjeru islam, baštini najplemenitije civilizacijske i evropske vrijednosti, koje su artikulirane u posljednjih nekoliko decenija kroz Evropsku uniju, što se nikako ne bi moglo reći za radikalne desničare i islamofobe koji te vrijednosti kompromitiraj.

Vrijednosti inkluzije koje danas promovira EU mnogo stoljeća ranije bile su prisutne u Bosni. Najbolje ih je opisao rahmetli Alija Izetbegović, kada je rekao da „Bosna nije samo parče zemlje na Balkanu, već za mnoge od nas ideja, vjera da ljudi različitih religija, nacija i kulturnih tradicija mogu živjeti zajedno“. U ovoj rečenici sadržan je cjelokupan odnos Bošnjaka-muslimana i prema našoj Domovini i prema Evropi.