Tako su i određeni mediji počeli često naglašavati odranije poznatu, ali rijetko isticanu činjenicu da je Izetbegović mlađi dobio ime po žrtvi fašističkog terora Bakiru Repovcu, bratu Bakirove majke Halide iz poznate partizanske porodice Repovac. Na ovu poznatu porodicu i suprugu "skojevku" pozivao se i sam Alija Izetbegović dok je bio žrtva policijskih progona. 

- Prvi je Muhamed. On je sa 17 i po godina uhvaćen i odveden u Jasenovac, gdje je ubijen. Drugi je Bakir. Njega su tek pred kraj rata zarobili i ubili su ga u zatvoru. To je sa majčine strane. Otac je bio regrutovan u partizane kao 19-godišnjak. Nije bio dobrovoljac kao daidže. Sva moja familija je u Drugom svjetskom ratu služila isključivo partizanskoj vojsci – kazao je Izetbegović nakon polaganja svijeća i odavanja počasti borcima u Drugom svjetskom ratu na Spomen-parku Vraca.

Predsjedniku SDA svakako sada godi partizanska prošlost porodice, pogotovo danas kada su i Sarajevo a i Izetbegović lično pod udarom latentnih baštinika ustaštva ili četništva.

Ipak, široj javnosti ostalo je skoro nepoznato sve do inicijative Damira Nikšića iz marta 2019. godine da je jedna od sarajevskih ulica nosila ime po Muhamedu Repovcu. Ta malena ulica u sarajevskom naselju Mihrivode, Rješenjem Skupštine grada Sarajeva od 24. augusta 1993. godine, dobila je novi naziv - Nerkesijina, po sarajevskom pjesniku Muhamedu Nerkesiji, koji je pisao na turskom jeziku.

Nikšić je tada na Skupštini KS inicirao da se ulici Nerkesijina ne samo vrati prethodni naziv (ul. Muhameda Repovca), već da novi naziv bude „Braće Repovac" (Muhameda i Bakira Repovca).  

Predsjednika SDA Bakira Izetbegovića pitali smo je li bio upoznat sa postupkom gradskih vlasti tokom rata i zatražili smo njegovo mišljenje o samom preimenovanju ulice Muhameda Repovca.

“Nisam bio upoznat sa postupkom. Rahmetli Muhamed Repovac je moj daidža, pripadnik partizanskog pokreta otpora nacističkoj okupaciji Jugoslavije. Kao maloljetan ilegalac je uhapšen u Sarajevu, deportovan u Jasenovac, gdje je ubijen. Cijenim da je imao zasluge i da je podnio žrtvu zbog koje bi se neka ulica mogla zvati po njemu”, rekao je Izetbegović za “Slobodnu Bosnu”.

O inicijativi koju je pokrenuo Nikšić, Izetbegović je rekao da nije bio upoznat s njom.

“Nisam upoznat ni s ovom inicijativom. Smatram da se i ranije ova ulica trebala zvati po braći Repovac, jer su se borili za iste ideale, protiv istog neprijatelja i završili na isti način. Ne znam koliko je umijesno ponovo mijenjati naziv ulice koja trenutno nosi naziv po čuvenom pjesniku Nerkesiji, na kojeg Sarajevo ima razloga biti ponosno”, dodao je Izetbegović za naš portal.

O navedenoj inicijativi razgovarali smo i s njenim podnosiocem Damirom Nikšićem, koji je i porodično vezan za porodicu Repovac. Za “Slobodnu Bosnu” Nikšić je rekao da mu je motiv za podnošenje inicijative bio vraćanje starih naziva istim ili davanje tih naziva drugim ulicama ili trgovima, kao što su spomenuta ulica Muhameda Repovca, zatim Fuada Midžića (dio te ulice je danas ul. Mustafe Busuladžića), zatim Vojislava Kecmanovića Đede itd.

“Konkretno, za ulicu Muhameda Repovca motiv je bio antifašistička prošlost Sarajeva, može se reći i bošnjačka antifašistička prošlost, pa i same porodice Izetbegović, koja se, iz njima poznatog razloga, odlučila zanemariti je, možda čak i prikriti, ne znam.” 

Nikšić ne krije svoje sumnje o tome da li je ranije porodica Izetbegović prikrivala svoju antifašističku prošlost.

“Ja poštujem njihovu odluku da se identifikuju sa mladomuslimanskom prošlošću i tim dijelom familije, ali smatram da to nije dovoljno dobar razlog da čitavom Sarajevu, Sarajlijama, bošnjačkim antifašistima, komunistima, pa na kraju krajeva i ostalom dijelu šire familije, čiji sam od prije nekoliko godina i sam dio, uskrate sjećanje na pogubljene skojevce, na braću Repovac, Muhameda i Bakira (po kojem je Bakir Izetbegović, koliko znam, dobio ime), koji je podlegao posljedicama ustaškog mučenja na putu za Jasenovac", ističe Nikšić i dodaje: 

"Zato sam predložio da se ulica nazove “Braće Repovac”. Da bude posvećena i Bakiru i Muhamedu Repovcu podjednako, zato što su obojica bila žrtve fašizma i, po meni, nema razloga izostaviti jednog od njih iz sjećanja.”

Na naše pitenje u kojoj je fazi sada njegova inicijativa, Nikšić podsjeća da nije dobila pozitivan epilog.

“To nije odobreno, jer ako se dobro sjećam, objašnjenje je bilo da se gleda da ulice opet imaju stara, izvorna, tradicionalna imena iz nekih drugih perioda. Mislim da je ta odluka donesena, odnosno da je prijedlog odbijen na lokalnom nivou.”

Iz dostupnih dokumenata vidi se da je Komisija za obrazovanje, kulturu i kulturno-historijsko naslijeđe Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo odbila inicijativu te uputila obrazac podnosiocu za pravilno podnošenje inicijative za promjenu naziva ulice.

Budući da Nikšić nije ponovo, u skladu sa Pravilnikom, pokrenuo inicijativu, promjena imena ulice Nerkesijina u ulicu Braće Repovac nestala je u buci skupštinskih svađa i rasprava koje su uslijedile i do danas nisu prestale.

Slobodna Bosna