Bakir Izetbegović, predsjednik SDA kazao nam je danas na šehidskom mezarju Kovači povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

  • Mislim da nije upitno da li će se sačuvati BiH, nakon što su je goloruki hrabri narod odbranio tokom agresije. To ne treba stavljati pod upitnik. Sloboda je krvavo odbranjena i postignuta. Ovi momci koji ovdje leže, ja sam puno njih poznavao. Oni su sami nabavljali oružje, bez posebne obuke su se suprotstavili daleko jačem neprijatelju i odbranili Bosnu i Hercegovinu – kazao je Izetbegović na početku.

Poručio je da za jedan narod nema ništa preče i veće od slobode.

  • Od nezavisnosti, suvereniteta i od toga da drugi ne upravljaju vašom sudbinom nema ništa preče. To se nažalost plaća, na način na koji smo mi platili, životima, zdravljem krvlju. Četiri godine je trajala odbrana Bosne i Hercegovine, četiri ledene zime u Sarajevu i nikada nisam čuo nikoga da treba odustati u najtežim okolnostima – dodaje.
Istaknuo je da neki danas ne slave Dan nezavisnosti i poručio da će i to proći.
  • Proći će ta generacija i takve snage, a BiH će doći na ono što je normalno, a to je da ne vrijeđate ime zemlje u kojoj se rođeni, da volite zemlju, da poštujete komšiju, da ne odlikujete ratne zločine. To su neke civilizacijske stvari i generacija koja dolazi će doći do toga. Svi smo mi ovdje prije nekoliko stotina godina bili jedan narod, zvali smo se dobri Bošnjani i nadam se da će to u svima nama ponovo proraditi, da ćemo voliti ovu zemlju i poštovati je, pomoći njen put na obnovi, pomirenju, na putu ka modernim i civilizacijskim asocijacijama, Evropskoj uniji i NATO paktu – izričit je Izetbegović.

Naglasio je da je izuzetno važno zbog mlađih generacija puno pričati o onome što se dešavalo.

  • Veliki pisac Meša Selimović je kazao za nas da smo hrabar narod, koji pokaže interes za sve i rekao je: “U jednom momentu ih sve interesuju, a onda postanu spavači”. Dakle upozorio nas je. Ne smijemo postati spavači. Onaj ko zaboravlja, rizikuje da mu se stvari ponove. Zato je potrebno da se uvijek podsjećamo na to herojsko vrijeme, na te heroje koji su nas odbranili i ovo je srce BiH. Sjećat se tih ljudi i odužiti im se. Ne dati da se istina relativizira, jer nismo svi jednaki bili. Ne smijemo dopustiti izjednačavanje žrtve i zločinca – dodao je između ostalog Izetbegović.

HAYAT