Rat u Ukrajini među posljednjim je događajima koji je pokazao podijeljenost Bosne i Hercegovine. Naime, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokušao je u srijedu na sjednici Predsjedništva nametnuti donošenje odluke o neutralnosti BiH u odnosu na rusku agresiju na Ukrajini, što su njegove kolege u državnom vrhu odbile.

O stavu BiH po pitanju ruske invaziji uživo je u Dnevniku Nove TV s reporterom Mariom Juričem razgovarao Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije.

"Svi imaju pravo na svoj stav, ali nemaju pravo da se ljute i da prave problem. Bosna i Hercegovina se jasno opredijelila i kada je 2014. anektiran Krim", rekao je te dodao: "Sasvim je jasno da je ovo stav BiH koje prati i naše ministarstvo i naš ambasador pri Ujedinjenim narodima."

Izetbegović je zatim rekao da Dodik može pokušati što god hoće, pa i izbaciti BiH iz Ujedinjenih naroda, ali da će BiH "pratiti što je ranije dogovoreno i usvojeno".

"Mnogo toga što on radi nije normalno. Ovo je kulminacija njegova djelovanja koje traje 15 godina i koje je užasno koštalo Bosnu i Hercegovinu, Republiku Srpsku i sve narode i sve građane. Mi smo mogli dosad biti u NATO-u, mogli smo već napredovati prema članstvu Europskoj uniji. Mogli smo imati plaće i penzije koje su 50 posto više", rekao je.

"Dovoljan je jedan čovjek i njegova politika da otjera investitore, da obeshrabri one koji bi htjeli raditi, a sad je intenzivirao svoje djelatnosti", dodao je predsjednik Stranke demokratske akcije.

Kako bi se spriječili potencijalni sukobi, EUFOR je nakon ruske invazije u BiH poslao još 500 vojnika. Izetbegović je rekao da bi do sukoba moglo doći u Brčkom i povratničkim mjestima.

"Neki neodgovorni, pripit čovjek se može ohrabriti situacijom u Ukrajini. Uvijek mogu pojedinci, radikali i avanturisti napraviti incidente", rekao je te dodao da će učiniti sve da do oružanog sukoba ne dođe.

Jedan takav incident, istaknuo je Jurič, dogodio se na proslavi 105. bužimske brigade. Tada su tijekom mimohoda sudionici povorke nosili zastave Armije BiH i vojne uniforme, a uzvikivali su Allahu Akbar i Tekbir.

"Ne smatram da je to neki osobit incident. Bilo je svega, ali ne mislim da je to nešto osobito opasno", odgovorio je Izetbegović.

O izbornom zakonu u BiH

Što se tiče dogovora oko izbornog zakona, Izetbegović je rekao da će do njega doći kada bude spremnosti na hrvatskoj strani.

"Mi smo spremni. Aprilski paket smo podržali, a Božo Ljubić ga je odbio. Fileov model, po kojem bi Dragan Čović sjedio u Predsjedništvu, smo podržali, a on ga je odbio", rekao je.

"Izborni model Einhorst-Palmer sam podržao, iako je jako grub i ne ide na korist mojoj stranci. Čović ga je odbio. Prema tome, dogovora će biti kada bude spremnosti da se prihvati model koji nudi međunarodna zajednica, koja sigurno nije protiv Čovića i protiv Hrvata", dodao je.

Na pitanje želi li on uopće postići dogovor, budući da trenutačna situacijaodgovara Bošnjacima, Izetbegović je odgovorio da je on prihvatio model po kojem ne bi bio član Predsjedništva BiH, ali da ga je Čović odbio.

"Teško je dokazivati da je na polju noć. Tako je bjelodano jasno da mi želimo dogovor i želimo relaksaciju odnosa s Hrvatima u BiH i s Hrvatskom. Bosna i Hercegovina je uvijek imala problem što hrvatski političari surađuju sa srpskim nacionalistima, a uvijek je napredovala kada smo taj čvor uspjeli odpetljati", rekao je.

Na kraju je rekao da postoji želja za novim pregovorima i da "nije nemoguće da u prvoj polovici ovoga mjeseca dođe do nekog finalnog susreta".

DNEVNIK.hr