U Centrali Stranke demokratske akcije, u petak, 14. januara 2022. godine, održana je osma redovna sjednica Predsjedništva Asocijacije mladih SDA, na kojoj je usvojen izvještaj o radu za 2021. godinu te plan rada za 2022. godinu. Razmatrana je aktualna politička situacija u Bosni i Hercegovini i usvojeni su sljedeći zaključci:

1. Asocijacija mladih SDA izražava punu podršku i povjerenje u procese koje vodi predsjednik SDA, g. Bakir Izetbegović, u vremenu najteže političke i ustavne krize u BiH.

2. Asocijacija mladih SDA daje punu podršku članovima Predsjedništva g. Šefiku Džaferoviću i g. Željku Komšiću , te ministrici vanjskih poslova gđi. Biseri Turković, ministru odbrane g. Sifetu Podžiću, kao i ministru sigurnosti g. Selmi Cikotiću, u svim naporima koji ulažu sa ciljem očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

3. Asocijacija mladih SDA pozdravlja pozitivne ekonomske trendove, koji su direktni rezultat rada Vlade FBiH, koju predvodi premijer Fadil Novalić. Rast javnih prihoda za 48, 25%, u periodu od 2014. -2022. jasan je indikator da smo na pravom putu.

4. Asocijacija mladih SDA pozdravlja donesene mjere Vlade FBiH u oblasti poreske politike, čiji je primarni fokus poresko rasterećenje, a koje će rezultirati popravljanjem privrednog ambijenta .

5. Asocijacija mladih SDA poziva premijera Novalića i Vladu FBiH da uspostavi fond za podršku mladima u pokretanju obrta, malih biznisa i firmi, a čija sredstva bi bila dostupna tokom cijele godine. Asocijacija mladih SDA je bogata mladim i stručnim kadrovima, te se ovom prilikom stavljamo na raspolaganje, kako bismo predložili eventualna rješenja i dali svoj doprinos u ostvarivanju ove inicijative.

6. Asocijacija mladih SDA pridružuje se inicijativi za izjednačavanje iznosa porodiljnih naknada , za sve porodilje u FBiH, koje bi iznosile 1000 KM.

7. Asocijacija mladih SDA daje punu podršku svim nivoima vlasti u BiH, u provođenju mjera iz njihove nadležnosti, koje imaju za cilj popravljanje ambijenta življenja u BiH, a kojima se spriječava trend iseljavanja stanovništva.

8. Asocijacija mladih SDA najoštrije osuđuje napade na povratnike, Bošnjake, te vjerske objekte i imovinu u manjem bh entitetu, prilikom obilježavanja pravoslavnog Božića, kao i tokom obilježavanja neustavnog Dana Republike Srpske. Poruke kojima se vrši sistemsko zastrašivanje stanovništva u Janji, Gacku, Prijedoru, Foči i drugim mjestima u Republici Srpskoj i *Brčko distriktu*, nisu i nikada neće biti način za suživot u našoj državi i ne smiju proći bez odgovarajuće reakcije nadležnih institucija.

9. Asocijacija mladih SDA najoštrije osuđuje prijetnje smrću koje su upućene potpredsjedniku RS, g. Ramizu Salkić, te pozivamo nadležne institucije da obavljaju svoj posao i adekvatno procesuiraju počinitelje.

10. Asocijacija mladih SDA najoštrije osuđuje prijetnje upućene našoj mladoj vijećnici i članici Asocijacije mladih SDA Zenica, Zeldi Dizdarević, kojoj je nožem probušena guma na automobilu, čime je dovedena u pitanje njena sigurnost i sigurnost njene porodice.