SDA daje punu podršku načelniku Općine Banovići Begi Gutiću i Općinskom odboru SDA Banovići i osuđuje pokušaje PDA, predvođene čovjekom s "crne liste" Mirsadom Kukićem, da pravnim i fizičkim nasiljem preuzme vlast u ovoj općini.
 
S obzirom na to da su iz PDA najavili da će u ponedjeljak nasilnim putem ući u zgradu Općine Banovići i preuzeti prostorije Općinskog vijeća, pozivamo nadležne institucije u Tuzlanskom kantonu da reaguju na adekvatan način i osiguraju normalno i zakonito funkcionisanje lokalne vlasti, te spriječe nemile scene.
 
Također, pozivamo pravosudne institucije, da u skladu sa nedavnim izmjenama Krivičnog zakona BiH, provedu istragu o prelasku vijećnika u redove PDA, jer postoje vrlo osnovane sumnje da je tom prilikom počinjeno krivično djelo trgovina utjecajem.
 
Nakon što je na sumnjiv način došla do većine, PDA pokušava provesti pravno nasilje i prijeti  fizičkim, kršeći procedure i pokušavajući formirati Komisiju za provođenje opoziva načelnika u kojoj ne bi bilo predstavnika SDA. To je postupanje mimo Statuta Općine, koji predviđa da u stalnim i privremenim radnim tijelima moraju biti zastupljene političke partije u skladu sa izbornim rezultatom.
 
Nestrpljivi da sačekaju 11. august,za kada je zakazana redovna sjednica Općinskog vijeća Banovići, iz PDA pokušavaju da bahatošću i nasiljem preuzmu vlast. Upozoravamo ih da to ne čine i da ne stvaraju dodatne tenzije, koje mogu dovesti do neželjenih posljedica. Umjesto toga, pozivamo ih da na redovnoj sjednici Općinskog vijeća zakazanoj za 11. august, u skladu sa Poslovnikom o radu Vijeća i Statutom Općine, donesu sve odluke, pa i odluku o opozivu općinskog načelnika.
 
SDA se ne plaši takve odluke, eventualnog referenduma ili novih izbora, jer je uvjerena da će načelnik Bego Gutić, kao jedan od najuspješnijih načelnika u BiH, dobiti podršku građana Banovića.
 
Gutić i OO SDA su preporodili Banoviće u svakom pogledu, oslobodili ovu općinu jednoumlja, diktature i tiranije, te doprinijeli ekonomskom i privrednom razvoju. O tome svjedoče podaci da se u Banovićima godišnje u prosjeku pokrene 37 novih djelatnosti i da je samo u 2022.godini broj zaposlenih povećan za 900. U mandatu načelnika Gutića ostvareno je rekordno izvršenje budžeta od preko 12 miliona KM, a samo prošle godine je iz tih sredstava realizovano 37 kapitalnih projekata.