U organizaciji Evropske narodne stranke (EPP) održana je online konferencija na temu "BiH pred izbore u vremenu pandemije" na kojoj je u ime SDA učestvovala Alma Čolo, zastupnica u Predstavničkom domu  PSBiH.

Predsjednik EPP-a Donald Tusk u svom uvodnom obraćanju istakao je da je EPP snažno posvećena tome da pomogne regiji, ali i strankama iz ove grupacije.

Zbog toga je, kako je naglasio, EPP započeo ovu inicijativu kako bi se u okolnostima pandemije pružila podrška pred lokalne izbore u BiH, kao i pred izbore u Mostaru koji će biti održani u decembru.

Tusk je izrazio podršku euroatlantskom putu BiH te istakao važnost provođenja reformi.

Zastupnica SDA u Predstavničkom domu PS BiH Alma Čolo kazala je da će izbori  ove godine biti organizirani u okolnostima pandemije, a u Mostaru će oko 100.000 glasača konačno dobiti priliku da izabere lokalnu vlast. 

Istaknula je da BiH trpi posljedice pandemije kao i druge države u regiji, ali pravovremenom reakcijom državnih institucija te posljedice su ublažene. 

Govoreći o Izbornom zakonu, Čolo je naglasila da je za SDA prihvatljivo rješenje u koje bi bili ugrađeni zaključci Venecijanske komisije i kao i odluke i presude domaćih sudova i Evropskog suda za ljudska prava.

Posebno je naglasila da se od HDZ-a očekuje da konačno prestanu sa opstrukcijama implementacije rezultata izbora iz 2018. i time omoguce formiranje novog saziva Vlade FBiH, kao i popunu Ustavnog suda FBiH.