U Beogradu je jučer održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a na kojem je bilo govora o unutrašnjim pitanjima u BiH. Zvizdić je u razgovoru za Klix.ba rekao da je taj sastanak neuvjerljiva predstava kako za domaću isto tako i za međunarodnu javnost, a koju smo imali priliku gledati i u prošlost.

“To je već viđeni igrokaz Aleksandra Vučića – koji glumi zabrinutog regionalnog mirotvorca, i Milorada Dodika – koji promoviše fašistoidne političke prakse o tome da narodi i građani u BiH ne mogu živjeti zajedno. U istinitost tih igrokaza, koji se redovno završi sa zaključcima i porukama koje su u suprotnosti sa zdravom logikom i činjenicama, više niko ne vjeruje”, rekao je Zvizdić.

Kako kaže, Vučićeva šutnja na Dodikovo negiranje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, ali i secesionističke izjave pokazuju svu suštinu sastanka u Beogradu.

“Međutim, sudbina Bosne i Hercegovine ne zavisi i nikada neće zavisiti od dogovora Vučića i Dodika nego od strateškog jedinstva probosanskih snaga koje BiH vide kao cjelovitu, multietničku, građansku, antifašističku i euroatlantsku državu po mjeri svih njenih stanovnika”, kazao je Zvizdić.

Pozvao je na konkretniju reakciju međunarodne zajednice, posebno zemalja Kvinte i Sjedinjenih Američkih Država, a čija podrška je iznimno važna u sprječavanju neustavnih pokušaja Milorada Dodika da oslabi državne institucije.

“U svim civilizovanim i demokratskim zemlja poštivanje odluka ustavnih sudova zove se vladavinom prava. Samo je u vokabularu SNSD-a to definisano na drugačiji način. Mišljenje Evropske komisije nije ‘švedski stol’ i to treba biti jasno i SNSD-u, a i HDZ-u”, rekao je Zvizdić.

Podsjetio je da je Evropska komisija od bh. vlasti zatražila i da sprovedu sve odluke Evropskog suda za ljudska prava, a posebno odluku o predmetu Sejdić-Finci, zatim da uspostave Vrhovni sud BiH koji bi bio zadužen za ujednačenu pravnu oraksu na teritoriji čitave BiH, ali i da se ukine pravo veta u sistemu odlučivanja svih tijela nadležnih za provođenje acquisa.

“Bosanskohercegovački entitet RS neće biti samostalna država nikada uprkos najavama Milorada Dodika. Na ovom teritoriju postojat će samo država Bosna i Hercegovina koja će ići putem potpune konsolidacije i reintegracije”, kazao je Zvizdić.

Pozvao je novi saziv Vijeća ministara BiH da nastavi pratiti dinamiku rada i napretka na putu evropskih integracija i odbaci najavljenu blokadu rada državnih institucija.”

KLIX