Zastupnica Stranke demokratske akcije (SDA) u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Kenela Zuko koja je inicirala usvojeni Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje kazala je za Fenu da taj zakon daje prioritet zdravlju te da su ga radile stručne osobe iz različitih oblasti, slijedeći najbolju međunarodnu praksu. 

Naime, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH večeras je sa 63 glasa za, tri protiv i dva suzdržana, usvojio predloženi zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje, kojim se predviđa zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, te privatnim automobilima ukoliko se u njima nalaze maloljetne osobe.

- Zakon koji tretira ovu oblast star je 23 godine i otvorio se prostor za štetno djelovanje po zdravlje pogotovo mlađe populacije. Usvajanjem ovog zakona jasno ukazujemo u kojem smjeru želimo da idemo, da smo na evropskom putu, jer predloženi zakon je maksimalno usklađen s Direktivom Evropske unije te Okvirnom konvencijom Svjetske zdravstvene organizacije o kontroli duhana - naglasila je Zuko.

Po svim objektivnim analizama, dodala je, nigdje u regionu, a ni šire, nije zabilježen negativan ekonomski uticaj takvog zakona, pa čak ni u sektoru ugostiteljstva.

- Vjerovatno će zakon dovesti do promjena u strukturi usluga u ugostiteljstvu, što nije negativno.  Također, nastoji se predstaviti da je zakon protiv pušača, ali ne, on samo nastoji da zaštiti populaciju koje ne želi ili nije svjesna, da se izlaže štetnom efektu duhana i duhanskog dima - kazala je Zuko.

Poručila je da će zakon djelovati i na rasterećenje zdravstvenog sistema te i tu izazvati pozitivan ekonomski efekt.

- Neki su pitali zašto upravo sada. Smatram da smo u ovom vremenu koje je, nadamo se iza nas, mogli vidjeti vrijednost zdravlja i zašto da dopustimo da se na ovakav način urušava - poručila je Zuko.

Kazala je da će Zakon pomoći mladim ljudima u dobi kada vjerovatno još i nisu potpuno svjesni rizika i štete koju sebi nanose.

- Ne znam da je neki zakon imao ovakvu podršku i zato pozivam i sve nevladine organizacije da nastave raditi na ovoj tematici, da s nadležnim ministarstvom napravimo politiku prevencije, kojom ćemo  mladim ljudima ukazati na to kako da bolje provedu vrijeme, da promjenama u lošem sistemu obrazovanja izvučemo jednu sinergiju za bolju budućnost, te da postanu korisniji i sebi i društvu - zaključila je Zuko za Fenu.

FENA