Vijesti / Novosti

Žene SDA: Velikim brojem edukacija obilježen Mjesec oktobar - međunarodni mjesec borbe protiv karcinoma dojke!

Objavljeno: 03.11.2021. u 10:10

Žene SDA organizirale su značajan broj tribina, edukacija i promocija u mjesecu oktobru, a sve sa ciljem ukazivanja na značaj borbe protiv karcinoma dojke. Cilj svih naših aktivnosti je osnažiti ženu, pojasniti joj koliko je važna rana dijagnostika karcinoma, koliko je važno svakodnevno brinuti o svom zdravlju…

Ponosne smo na činjenicu da su tribine povodom “Ružičastog oktobra” održane na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, njih čak 25, da je svaka tribina imala barem jednog doktora za predavača i ono najvažnije, da su sve tribine bile izuzetno posjećene.

Još jednom želimo podcrtati da je karcinom dojke najčešća maligna bolest i nažalost jedan od vodećih uzroka smrtnosti kod žena, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u svijetu. Posljednjih godina bilježi se značajniji porast oboljenja, posebno među mlađim ženama, zbog toga je neophodno istrajno i uporno raditi na tome da se svakoj ženi pojedinačno ukaže na značaj pregleda i samopregleda dojke, kako bi pravovremeno reagovale u slučaju bolesti. Za pozitivan ishod liječenja kod karcinoma dojke posebno su važna dva faktora: vrijeme i rana dijagnostika.

Zato…

Djelujmo na vrijeme, budimo hrabre i mislimo pozitivno! Volimo sebe i ne zaboravimo da je zdravlje život!