1. Imajući u vidu zabrinjavajući razvoj političkih i sigurnosnih prilika u BiH i regionu, i historijski značaj adekvatnog odgovora na te izazove, SDA poziva na formiranje snažnog patriotskog političkog saveza u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na državnom nivou i u F BiH. Pred rastućim prijetnjama neophodno je sva politička rivalstva staviti u stranu i zajednički se boriti za odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i za očuvanje mira, stabilnosti i sigurnosti u zemlji. Okosnicu ovog političkog saveza vidimo u saradnji SDA, DF i SBB.

2. SDA pozdravlja stavove i diskusije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija povodom izvještaja Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka u kojima je jasno istaknuto da su vlasti RS odgovorne za stalno izazivanje krize i nepoštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Poseban značaj imaju stavovi ambasadora SAD, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Poljske u kojima se jasno osuđuju negiranje genocida, negiranje presuda Haškog tribunala i pokušaj revidiranja historije, te kojima je zatražen pojačan angažman OHR-a koji bi uključivao i upotrebu „Bonskih ovlasti.

3. SDA pozdravlja odlučan stav Njemačke i Francuske o nepromjenjivosti granica na Balkanu iznesen na samitu o zapadnom Balkanu odžanom u Berlinu.

4. SDA pozdravlja intenziviranje prisustva Sjedinjenih Američkih Država u BiH koje je vidljivo kroz posjete zamjenika državnog sekretara SAD Johna Sullivana, zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Matthewa Palmera, zamjenika direktora CIA-e Vaughna Bishopa, komandanta Zajedničkog štaba NATO snaga u Napulju admirala Jamesa Foggoa i drugih zvaničnika.

Ovaj pojačani i rastući angažnman potvrđuje nastavak podrške SAD za napredatk suverene i cjelovite BIH na njenom putu ka evroatlanskim integracijama.

5. SDA podržava inicijativu 12 udruženja žrtava genocida i ratnih zločina kojom se od domaćih parlamenata traži donošenje zakona o zabrani negiranja genocida. SDA traži od klubova SDA u PS BiH i Parlamentu Federacije BiH da se aktivno odazovu ovom pozivu.
Očekujemo da prozvani i odgovorni predstavnici međunoradnih institucija odgovore na poziv i zahtjeve žrtava genocida i ratnih zločina te da upotrijebe raspoložive instrumente kako bi se poništile anticivilizacijske odluke vlasti entiteta RS o imenovanju studentskog doma po presuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću i o odlikovanju drugih ratnih zločinaca.

6. SDA izražava zahvalnost Parlamentu Kraljevine Belgije na usvojenom zakonu kojim se zabranjuje negiranje, minimiziranje i osporavanje genocida u Bosni i Hercegovini. Pozdravljamo i zahtjev izvjestioca Evropskog parlamenta za BiH Cristiana Dan Prede, koji je od Evropske komisije zatražio očitovanje o negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca u entitetu RS.

7. Predsjedništvo SDA osuđuje usvajanje Nacrta izmjena i dopuna Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima entiteta RS koji je usvojila Narodna skupština RS. Predviđeno formiranje rezervnog sastava vodi postupnoj militarizaciji policije entiteta RS i njenom pretvaranju u paravojne snage. Time se narušava balans u broju policijskih snaga u bh. entitetima i destabilizira sigurnosna situacija u BiH.

8. S obzirom na to da entitet RS, uprkos upozorenjima domaćih i međunarodnih zvaničnika, nije odustao od zabrinjavajućeg jačanja i naoružavanja policijskih struktura, SDA insistira da entitet Federacija BiH i kantoni poduzmu recipročne mjere. Stoga od zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH i kantonima tražimo da donesu potrebne odluke i izmjene zakona koje će omogućiti popunjavanje aktivnog sastava policije, kao i formiranje rezervnog policijskog sastava.

9. SDA pozdravlja potpisivanje Ugovora o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske i Memoranduma o razumijevanju za autoput Sarajevo – Beograd tokom zvanične posjete članova Predsjedništva BiH Ankari.

Bh. institucije i privrednike pozivamo da u punom kapacitetu iskoriste izuzetno povoljan Ugovor o slobodnoj trgovini sa Turskom za jačanje domaće ekonomije.

Nadležna ministarstva i institucije pozivamo da ubrzaju aktivnosti na pripremi odluka i dokumentacije potrebne za gradnju autoputa Sarajevo – Beograd kroz BiH, kako u ovom projektu ne bismo zaostajali za izgradnjom u Srbiji.

10. SDA pozdravlja zaključke Samita Brdo-Brijuni održanog u Tirani s posebnim naglaskom na zaključak koji priključenje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji proglašava kao strateško pitanje EU. Očekujemo da proces svih zemalja Zapadnog Balkana i BiH pridruživanja Evropskoj uniji bude ubrzan.