1. Glavni odbor SDA osuđuje nedemokratska uplitanja Ureda visokog predstavnika (OHR) i dijelova međunarodne zajednice u izborni proces i proces formiranja vlasti, kojim se dodatno produbljuju etničke podjele. Intervencijama u Ustav u korist HDZ-a, uplitanjem u izborni proces na dan izbora i tokom procesa formiranja vlasti, povlačenjem pred drskošću i prijetnjama Milorada Dodika, unošenjem podjela u probosanski blok, favoriziranjem poslušnika iz tog bloka, a marginaliziranjem snaga koje ne pristaju na štetne ustupke antidržavnim politikama, utjecajem na pravosuđe o kojem otvoreno svjedoče i pojedine sudije Suda BiH, nanosi se trajna šteta interesima Bosne i Hercegovine i demokratskim i društvenim procesima u našoj zemlji.

Glavni odbor SDA pozdravlja precizne kvalifikacije izrečene u Senatu SAD-a od strane predsjednika Vanjskopolitičkog komiteta Boba Mendeza, koji je kazao da „nedavne izborne reforme koje je proveo OHR u BiH prije doprinose etničkim podjelama, nego suprotno“.

2. Glavni odbor SDA osuđuje pokušaje predstavnika antidržavnih politika, politika iz susjednih država, ali i dijelova međunarodne zajednice, da se stvori narativ o radikalizaciji Bošnjaka i Islamske zajednice u BiH. Svakodnevnim uvredama i optužbama želi se isprovocirati radikalna reakcija, kako bi se pronašao alibi za postupke koji su usmjereni protiv interesa Bošnjaka. Takva tendencija, koja u sebi sadrži islamofobne elemente, ima za cilj da se oslabi pozicija i politički utjecaj najbrojnijeg naroda u BiH. Bošnjaci i posebno Islamska zajednica u BiH nisu se radikalizirali ni u najtežim vremenima agresije na našu Domovinu, ni nakon etničkog čišćenja i genocida, već su se, upravo suprotno, i tada, kao i u poslijeratnom periodu, odlučno suprotstavljali takvim tendencijama. Promoviranje i odbrana vlastitog identiteta, vjere i dostojanstva nije i nikada neće biti radikalizam.

3. Glavni odbor SDA smatra da se kao poseban oblik pritiska na Bošnjake koristi pravosuđe na način da se gotovo isključivo bavi procesuiranjem branitelja, privrednika i zvaničnika koji su Bošnjaci. Podržavamo dosljednju primjenu vladavine prava i procesuiranje odgovornih za korupciju i sva druga krivična djela, ali upozoravamo da je nemoguće da se korupcija i kršenje zakona događa samo na područjima na kojima u većini žive Bošnjaci, a da je nema u entitetu RS ili na područjima na kojima vlada HDZ. Poseban problem predstavlja masovno  procesuiranje oficira i vojnika Armije RBiH, dok s druge strane niko ili gotovo niko nije odgovarao za zločine u Goraždu, Sarajevu i ubistva i progon civila diljem Bosne i Hercegovine koje su počinili pripadnici Vojske RS i HVO-a.

4. Glavni odbor SDA upozorava međunarodne faktore koji su garanti mira u Bosni i Hercegovine, kao i domaće političke aktere koji su trenutno na vlasti, da se ne smiju potcijeniti uporni nasrtaji snaga koje predvodi Milorad Dodik na teritorijalni integritet BiH, a time i na stabilnost i mir. Odluke Narodne skupštine RS-a o povratku nadležnosti sa države na entitet, prijetnje da će MUP RS-a biti izveden na međuentitetsku liniju, zahtjevi za povlačenje sudija srpske nacionalnosti iz Ustavnog suda BiH, konstantne prijetnje blokadom državnih institucija, odnos prema pitanju državne imovine, kao i stalne izjave o otcjepljenu i pripajanju entiteta RS Srbiji, ne smiju ostati bez odlučne reakcije. OHR i predstavnici međunarodne zajednice umjesto reakcije se konstantno povlače pred Dodikom, što takvu politiku dodatnu ohrabruje. Takav odnos imaju i stranke Trojke, koje su ulaskom u vlast na nivou države preuzele odgovornost za stanje u državi, ali umjesto suprotstavljanja Dodikovoj politici pokazuju servilan odnos i ispunjavaju sve njegove zahtjeve.

5. Glavni odbor SDA upozorava na nedopustive konstantne ustupke koje stranke Trojke prave prema HDZ-u i SNSD-u na štetu države, Federacije i Bošnjaka. Za samo nekoliko mjeseci zastupljenost Bošnjaka u Vijeću ministara su sveli na 25 posto, gotovo u potpunosti prepustili sigurnosni sektor SNSD-u, glasanjem za nove gasne interkonekcije bez usvajanja državnog zakona o gasu i taj sektor prepuštaju u ruke SNSD-u i HDZ-u, cjelokupan sektor izgradnje saobraćajne infrastrukture u FBiH prepuštaju HDZ-u praveći nepopravljiv debalans na štetu Bošnjaka, podržavaju izbor sudije Ustavnog suda BiH koji je blizak HDZ-u i svakodnevno čine ustupke kojima otplaćuju dug za ulazak u vlast. Glavni odbor zadužuje parlamentarce SDA na svim nivoima da se odlučno suprotstave takvoj pogubnoj politici.

6. Glavni odbor SDA čestita potpredsjedniku FBiH Refiku Lendi na principijelnom držanju u toku procesa formiranja vlasti i pruža mu punu podršku u budućem radu.

7. Glavni odbor SDA čestita i zahvaljuje se na veoma uspješnom radu i impozantnim rezultatima u proteklom periodu Vladi FBiH na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem.

8. Glavni odbor SDA smatra da kadrovski sastav nametnutne Vlade Federacije BiH neće biti u stanju da odgovori na izazove koji stoje pred građanima, počevši od aktuelnog premijera čiji je prošli mandat najneuspješniji u historiji Federacije BiH, preko ministara koji većinom nisu kompetentni za resore koje vode.

Aktuelni premijer je nakon svog prethodnog mandata Vladi koju je predvodila SDA ostavio deficit od 705 miliona KM, teško stanje u ministartsvima, javnim preduzećima i fondovima, blokirane račune, nezadovoljne radnike, kašnjenje plaća, penzija i boračkih naknada.

Nedavnim preuzimanjem funkcije, premijer FBiH na računima je zatekao 800 miliona KM likvidnih sredstava, 478 miliona suficita, uspješna ministarstva, javna preduzeća koja posluju pozitivno, fondove koji su u suficitu, povećane i redovne plate, penzije i boračke naknade, kao i smanjen dug Federacije BiH.

9. Glavni odbor SDA zadužuje Predsjedništvo SDA da u saradanji sa rukovodstvima stranaka koje nisu pristale na servilan i podanički odnos  i prodaju interesa države i naroda, definiše program mjera i politika sa ciljem zaštite interesa države Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i ravnopravnosti bošnjačkog i svih drugih naroda.

10. Glavni odbor SDA zadužuje Predsjedništvo SDA da definiše sveobuhvatan program mjera baziran na Izbornoj platformi SDA, te da formira koordinaciono tijelo koje će pratiti rad Vijeća ministara i Vlade Federacije BiH sa ciljem zaustavljanja štetnih procesa nuđenjem rješenja koja idu u korist države BiH, Federacije BiH i svih građana. Rezultati rada SDA koji su ostavljeni Vijeću ministara BiH i nametnutoj Vladi Federacije BiH ne smiju biti upropašteni neodgovornim politikama koje provode nekompetentni kadrovi servilne Trojke. 

Glavni odbor SDA je na današnjoj sjednici usvojio Prijedlog odluke o sazivanju 8. redovnog Kongresa SDA za 14. oktobar 2023. godine i imenovanje Odbora za pripremu i organizaciju 8. Kongresa SDA, Prijedlog odluke o raspisivanju redovnih izbora u SDA za mandatni period 2023. – 2027. te Prijedlog odluke o osnovnim pitanjima pripreme i organizacije 8. Kongresa SDA.