Nastavljaju se napadi Fahrudina Radončića i njegovog Dnevnog avaza na bošnjačke privrednike. Posljednja žrtva je Suhad Ećo, direktor kompanije “Ećo Company”, koji se našao na meti napada Radončićevih medija zbog gostoprimstva kojeg je u prostorijama svoje firme iskazao Šefiku Džaferoviću, kandidatu SDA za člana Predsjedništva BiH.

– Džaferović se, naime, družio sa Smajom Ećom, jednim od vlasnika firme namještaja “Ećo Company”, koji je iz BiH zbog opasnih aktivnosti protjeran još u decembru 2015. godine – piše Avaz.

Prva netačna konstatacija je ona o Smaji Eći kao jednom od vlasnika firme “Ećo Company”, što dokazuje i Registar poslovnih subjekata BiH, prema kojem su osnivači ove firme njen direktor Suhad Hećo i tehnički direktor Esnaf Ećo, dok Smajo Ećo nije ni na koji način vezan za rad ove kompanije. Smajo Ećo je, naime, brat Suhada Eće.

Smajo Ećo je, konstatira Radončićev medij, protjeran iz BiH jer je proglašen prijetnjom nacionalnoj sigurnosti BiH. Iako je opasan po nacionalnu sigurnost i kao takav protjeran iz BiH, kako to Avaz pojašnjava, Ećo, potvr?uje to i autor teksta, boravi u BiH, što dokazuje i fotografija sa Džaferovićem. Dakle, institucije BiH smatraju da Smajo Ećo ipak nije opasnost po nacionalnu sigurnost, ali je, očigledno, kao neko ko podržava Džaferovića prijetnja po Fahrudina Radončića.

Kompromitiranje “Ećo Companyja” zarad pokušaja nanošenja političke štete Šefiku Džaferoviću će, sudeći prema izjavi vlasnika te firme Suhada Eće, imati i sudski epilog.

– Ja sam, prije svega, zahvalan gospodinu Džaferoviću jer se odazvao našem pozivu i što je saslušao probleme sa kojima se suočavaju privrednici u BiH te vjerujem kako će nastaviti raditi na tome da se ti problemi prevazi?u. S druge strane, ne razumijem potrebu gospodina Radončića da, samo zbog svojih političkih ambicija, ovakvim lažima dovodi u pitanje poslovanje moje kompanije. Evo, pozivam i njega da nas posjeti. Žao mi je što do sada nije pokazivao interesovanje za privredu i privrednike, iako je do ulaska u vlast mnogo govorio o ekonomiji. S obzirom da je iznesenim lažima nanesena šteta mojoj firmi, u kojoj je direktno uposleno 100 radnika te još pedesetak indirektno kao posrednici, namjeravam pravdu zatražiti i sudskim putem – izjavio je Suhad Ećo za Faktor.

Njegov brat Smajo, dodaje, nije prijetnja po sigurnost u BiH, što su potvrdile istrage nadležnih institucija koje su sprovedene nakon odluke iz 2015. godine i na osnovu kojih je mjera koja mu je prethodno izrečena stavljena van snage. Pojašnjava i da je prva fotografija, koja je nastala prije 15 godine, napravljena u Njemačkoj, kada je Džaferović boravio u posjeti s ciljem animiranja dijaspore da ulažu u BiH.

Ovo, naravno, nije prvi put da Radončićevi mediji nanose štetu privrednicima u BiH. Posljednji primjer su ataci na kompaniju Prevent, zbog čega mu je ove godine uskraćeno gostoprimstvo u Goraždu.

Firma Tehno-pek iz Bihaća je, podsjećanja radi, ugašena zbog posljedica neistina objavljenih u Dnevnom avazu. Sporni tekst zbog kojeg je bihaćki Tehno-pek pretrpio ogromnu finasijsku štetu i zbog kojeg je tužio Avaz d.o.o. Sarajevo, bio je jedan od najduže vo?enih postupka pred sudovima u BiH. Tužba Tehno-peka protiv Dnevnog avaza je u julu ove godine dobila epilog na Ustavnom sudu BiH, a Avaz je oštećenima dužan isplatiti 107.328 KM, uvećan za sudske troškove od 48,380 KM.

Podsjetit ćemo i na višegodišnju medijsku harangu na porodicu Selimović, vlasnike nekoliko kompanija u BiH, što je još jedan primjer satanizacije svih bošnjačkih privrednika koji nisu po volji Fahrudinu Radončiću.