Mene BiH podsjeća na lutku koja u dnu ima olova. Kako god je obore, ona se zaleluja i vrati u normalu, i tako tisuću godina”, kaže Izetbegović.

Na upit zašto večera u Beogradu, Izetbegović kaže da su “stvari jasne”.

“To je podrška Dodiku i Čoviću i njihovim politikama. Dodik i SNSD već 15 godina usporavaju rad BiH, sada i usporavanjem rada parlamenta. HDZ ima druge zahtjeve, sve bi se podijelilo na troje, a strana koju podržava Čović bi imala trećinu, a sve ovo ostalo bi se zbilo na trećinu, sve te i lijeve i građanske stranke bi bile u bošnjačkoj kvoti, jer to Čović tako vidi”, rekao je Izetbegović.
Govoreći o izborima u Mostaru, kazao je da smo “vratili narodu demokraciju”.

Govoreći o legitimnom predstavljanju, kazao je da je to moguće, ali ako se domovi naroda svedu “samo na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa”.

Komentirajući slučaj Komšić, Izetbegović je ocijenio da je to “mantra”.

“Mislim da je gospodin Čović plasirao tezu da će Bošnjaci prvo nadvladati Hrvate pa onda i Srbe…”, kazao je Izetbegović osvrnuvši se i na svoj posjet Hrvatskoj.

“Pola istine je cijela laž, ja sam dodao drugu polovicu istine i tražio od Hrvata da ne budu jednostrani i ne prave spregu sa Srbima koja će pritiskivati Bošnjake, a što može samo uništiti ovu zemlju i Hrvate u njoj, ako se bude kretalo nekim radikalnim stvarima”, rekao je prvi čovjek SDA.
Govoreći o odnosima s političkim partnerima, kazao je kako “moramo uvijek nanovo razgovarati” te se ponašati “više europski, a manje balkanski”.

Na upit bi li išao sam kod Vučića, kazao je da “bi”. Kako kaže, Vučića nije zvao iako mu ima broj. “Ima broj, neka on mene nazove”, rekao je Izetbegović.

Govoreći o kolegiju SDA i tomu je li se bavio Aljošom Čamparom, Izetbegović je rekao da je “evidentno bilo da se on više ne vidi u SDA”.

“Razgovarali smo mi u više navrata… Ja ne bih vodio debatu s gospodinom Čamparom. Ako bude potrebe, mi ćemo se i dalje viđati, ali mislim da se to neće dogoditi”, rekao je Izetbegović i dadao da Čampara izgleda “kao da mu se srce okrenulo od SDA”.
“Ako bude potrebno, sjest ćemo nas dvojica, mi smo stari drugovi”, dodao je. Govoreći o funkciji ministra koju Čampara obavlja, kazao je da “neka Aljoše” jer će “služit narodu i vladi, ne mora SDA”.

Govoreći o preslagivanju u vladi Kantona Sarajevo, rekao je da je to “vrlo tanka razdjelnica” i da ćemo “vidjeti do kada će to trajati”.

“Fortina vlada je bila dobra u PR-u, ali ja ne znam da je išta dobro uradila”, kazao je prvi čovjek SDA. Govoreći o SDA-ovoj, još uvijek aktualnoj vladi u Kantonu Sarajevo, Izetbegović je rekao da je ta vlada “dosta toga kvalitetnog počela”, ali “to nije znala prezentirati”.
Govoreći o tomu imaju li ili nemaju ljudi u BiH povjerenje u institucije, s osvrtom na Visko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV), Izetbegović je ocijenio da “sami zakoni nisu loši”.

“Grčka božica pravde, Temida, s povezom preko očiju, to znači da oni ne vidi koga sudi. Je li to bošnjački premijer Novalić ili srpski premijer Višković. Nitko nije zadovoljan s ovakim pravosuđem, ono je prvo i najvažnije, ako će nam nešto u ovoj zemlji jamčiti ravnopravnost pred zakonom i budućnost naše zemlje, jest vladavina zakona”, ocijenio je predsjednik SDA.
Izetbegović je predvidio i pobjedu Joea Bidena na izborima u Americi. Smatra da će administracija Demokrata u SAD-u nakon idućih izbora “podržati europski put BiH”.

Srbija će, smatra Izetbegović, de facto podržati nezavisnost Kosova, ali neće de iure. Govoreći prizanju Kosova od strane BiH kazao je kako će to “ići nešto sporije” zbog prirodne kompliciranih odnosa u BiH.