Vijesti / Arhiva

(VIDEO) Izetbegović o dogovoru s Dodikom: Nema pobjednika ni gubitnika, našli smo sredinu

Objavljeno: 08.08.2019. u 20:08

 
Javnost najviše zanima šta je dogovor s Dodikom u vezi s NATO putem BiH. Izetbegović je kazao da ne postoji pobjednik niti gubitnik te da je pronađena sredina.
 
“Članom 3 sporazuma smo definisali da će se raditi prema Ustavu i zakonu te ranijim odlukama Predsjedništva BiH i tu je stvar sasvim jasna. BiH je u MAP-u. I kazali smo da će biti dostavljani planovi u Brisel. Dalje je sada na ostalima koji trebaju da izrade te planove. Mislim da će se trebati raditi kompromisi, trebat će se raditi reducirani planovi, prihvatljivi za sve strane, ali i za sam NATO. Svako dalje detaljisanje će zakovati stvari”, kazao je Izetbegović.

Na pitanje kako komentariše interpretacije u javnosti da su Dodik i on i pobijedili i izgubili, Izetbegović je rekao da je očito da su našli neku sredinu.

“Nije moguće da smo obojica pobijedili niti izgubili. Opozicija mora nešto da govori. Pogledajte taj član 3, on je definisan kako sam ga i opisao. Nema govora da sam ja nešto izgubio. Možda nisam sve precizirao. Nije do predsjednika političkih stranaka da detaljišu te stvari. Taj dan nismo uspjeli to definisati, bio sam i s gospodinom Željkom Komšićem. Mi dalje radimo. Što se tiče opozicije u RS-u, pa oni su izradili taj plan. Dodik ga može samo prihvatiti ili prihvatiti reduciranog, besmisleno je da ga optužuju da je izdajnik”, naglasio je Izetbegović.

Izetbegović je kazao da je razgovarao s američkim ambasadorom u vezi s ANP-om.

 

“Šefik Džaferovićč i ja smo razgovarali s američkim ambasadorom o ANP-u, o onome što im nije bilo jasno. Ja sam im dao pojašnjenje koje sam i sada kazao i oni su zadovoljni i naravno da insistiraju na ANP-u”, istakao je.

Kazao je da će tek biti pokrenuti pregovori za formiranje Vlade FBiH.

 
KLIX