- Ove godine obilježavamo 25 godina od genocida u Srebrenici, najvećeg zločina u Evopi od Drugog svjetskog rata do danas. Mi ćemo se uvijek sjećati žrtava genocida, odavati poštovanje baš onako kako to treba da radi civilizirani svijet. Tako će biti i ove godine. Zahvaljujem se brojnim državnicima i zvaničnicima iz cijelog svijeta koji su uputili svoje poruke koje će 11. jula na komemoraciji u Potočarima biti prikazane.

Odnos prema prošlosti treba da bude ispravno shvaćen od svih i u BiH i u regionu. Nažalost, danas i u BiH i u regionu imamo problem sa politikama i sa elitama koje ne žele da poštuju žrtve genocida, ne žele da im odaju poštovanje, ne žele da poštuju presude Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala. To je preduvjet, odavanje poštovanja žrtvama i poštivanje presuda Međunarodnih sudova.

Poštivanje žrtava genocida i priznanje genocida je preduvjet za sve buduće odnose i u BiH i u regionu. Očekujem i želim da dođe to vrijeme kad će oni koji danas negiraju genocid prestati s tim, oni koji veličaju zločince i glorificiraju one koji su počinili ovaj zločin da prestanu s tim. Da se jednostavno onda na bazi istine i pravde, jednog općeg poštovanja prema tom gnusnom i necivilizacijskom činu kakav je ovaj genocid, nakon toga nastavimo da gradimo naše odnose i u BiH i u regionu.

Problem je i u tome što brojne žrtve još uvijek nisu pronađene. Postoji zavjera šutnje. Ja pozivam sve one koji šute da olakšaju i sebi i nama, da kažu gdje su grobnice, da se žrtve pronađu i dostojanstveno pokopaju. Problem je i u tome što je za genocid u Srebrenici odgovarala samo nekolicina visokorangiranih vojnih i policijskih autoriteta iz tog vremena. Gdje su ostali? Gdje su brojni izvršioci, masa je onih koji su na ovaj ili onaj način učestvovali u tom gnusnom, anticivilizacijskom činu genocidu i oni svi moraju doći pred lice pravde - kazao je Džaferović.

FAKTOR