Zbog nesposobnosti vladajuće koalicije Bosna i Hercegovina je jedina država u regionu koja je ostala bez prve tranše od 70 miliona eura iz projekta Evropske unije „Plan rasta za Zapadni Balkan“.

Umjesto usaglašavanja Reformskog programa, koji bi građanima Bosne i Hercegovine osigurao milijardu eura podrške Evropske unije, vladajuća koalicija se usaglasila da iz budžeta osigura 100 miliona KM za kupovinu zgrade kuma Milorada Dodika i da poveća budžetske stavke za institucije kojima rukovode kadrovi SNSD-a.

Tako su se već na prvom koraku raspršila lažna obećanja vlasti o milijardama eura iz Evropske unije nakon odluke o otvaranju pregovora, kojima su se pokušavale kompenzirati posljedice katastrofalnih ustupaka koje su stranke „Trojke“ dale koalicionim partnerima.

Ti bespotrebni ustupci su donijeli trajne disbalanse na štetu probosanskih snaga u strukturi državnih institucija na državnom i entitetskom nivou, a rezultat servilnih politika „Trojke“ je već sasvim jasan – ekonomija Bosne i Hercegovine usporava, Federacija BiH sustiže u zaduživanju prezaduženi entitet RS, politička i sigurnosna kriza je najteža od završetka rata i svakim danom se produbljuje.