Na početku tribine obratio se Mehmed Sinanović, predsjednik OO SDA Ilijaš i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić. Također, o aktuelnoj političkoj situaciji u Kantonu Sarajevo govorili su Sedin Kahriman, predsjednik KO SDA Sarajevo i Mahir Dević, šef Kluba SDA u SKS i potpredsjednik KO SDA Sarajevo. Tribini su prisustvovali predstavnici mjesnih ogranaka, OO ŽENE SDA, Asocijacija mladih SDA Ilijaš, predsjednica Glavnog odmora SDA BiH i zastupnica u  Skupštini KS dr. Jasmina Biščević-Tokić, prof. Sebija Izetbegoivć, te mnogobrojni građani Ilijaša.

Mehmed Sinanović predsjednik OO SDA Ilijaš ističe da je cilj tribine približiti i pojasniti aktuelnu situaciju u BiH.

“SDA uvijek je bila predvodnica političkih i društvenih procesa. Stoga je izuzetno važno ukazati na činjenicu da se BiH nalazi u najtežoj političkoj krizi nakon agresije, te da nadležne državne institucije moraju reagovati i sankcionisati odgovorne za narušavanje ustavnopravnog poretka i ugrožavanja mira i stabilnosti države” kazao je Sinanović.

Sedad Dedić, profesor Ustavnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici, član Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA), govorio je za Radio Ilijaš, te istakao da bez obzira šta se dešavalo, prioritet jeste insistiranje na pravnoj državi i međunarodnim okvirima.

“To je način i pristup koji je omogućio BiH i njenim građanima da pobjede 1992-1995 godine. Ovaj isti pristup i danas je jedino ispravan bez obzira na to šta se dešavalo. Insistiranje na pravnoj državi, a oko prava se ne možemo dogovarati. Pravo je nešto što se provodi, oko sporazuma međunarodnih i Ustava se ne pregovara, to se provodi” kazao je Dedić.

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović i potpredsjednica SDA BiH, ističe da je trenutna situacija jedna od najvećih izazova u BiH od Dejtona.

“Ovo je jedna kriza koja je izazvana jednostranim provokacijama od strane Milorada Dodika i SNSD-a. Svojevrsna blokada koja je sad na nivou države postoji od ranije na nivou Federacije BiH. Ovo je pitanje BiH i svih njenih građana, SDA kao državotvorna stranka koja je u prošlosti pokazala jednu zrelost i pokazala da je cilj naše borbe prvenstveno očuvanje BiH i njenih granicama. U ovom trenutku smo pokazali ozbiljnost situacije, te  da se svi jednako uključimo na očuvanju onoga što smo krvavo stekli” poručila je Mahmutbegović.

Safet Softić, potpredsjednik SDA BiH i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH, također je govorio za Radio Ilijaš te kazao svoje mišljenje o trenutnoj sitaciju u BiH.

“Ugrožena je država  i njene institucije, ugroženi su politički procesi koji su se u ovoj zemlji razvijali decenijama poslije rata, te na neki način pokušavamo da prezentiramo naše političke stavove u vezi sa ovom situacijom. Sa druge strane, cilj nam je da i od građana čujemo kako vide ovo stanje u kojem jesmo i kako vide put izlaska iz najveće poslijeratne krize u BiH” objašnjava  Softić.

Nakon što su učesnici tribine završili izlaganje, prisutni su imali mogućnost postavljati pitanja.

SDA Ilijaš