Što se tiče Odluke o komisiji za saradnju s NATO-om, Turkovićje navela da su tri promjene u odnosu na dosadašnju komisiju.

Prva se odnosi na sam naziv Komisije, koje se umjesto Komisije za integracije s NATO-om, naziva Komisija za saradnju s NATO-om.

“Potom, što se tiče sastava komisije, ona broji 21 člana, odnosno tri puta po sedam mpredstavnika iz svakog naroda, kako bi se mogle donositi izbalčansirane odluke, rekla je Turković.

Treća promjena, kako je kazala ministrica Turković, odnosi se na sam način odlučivanja u Komisiji, u kojoj će se odlučivati na isti način kao i u Vijeću minustara BNiH, znači ,većinsko glasanje uz predstavnike 2 člana iz svakog naroda.

Ona je istakla kako su svi ministri, osim ministra odbrane Sifeta Podžića, bili protiv takve komisije.

“Program reformi usvojen je jednoglasno”, rekla je ministrica Bisera Turković.

Narednih dana očekuje se 100.000 vakcina

Ona je govorila i o pitanju nabavke vakcina protiv korona virusa.

“Mi smo još u fazi iščekivanja da vakcinacija krene, ali potvrđeno je da BiH ima hladni lanac za pohranjivanje Pfizer vakcine. Očekujemo da će se mimo Covax mehanizma doći i vakcinacija koja je dio, čije će plaćanje biti preko IPA fondova. Imamo najavu da bi ta vakcinacija mogla da stigne i krene se s procesom”, kazala je Turković.

Što se tiče priprema za vakcinaciju, ministrica Turković je istakla kako je sve pripremljeno što je potrebno.

“Sve radnje su završene, sve je pripremljeno. Sve ono što se moglo pripremiti s naše strane je urađeno i mi smo u iščekivanju kada bi moglo biti dospjeće vakcina”, kazala je Turković i odbacila priče kako preduslovi nisu ispunjeni.

Ona je dodala da sve što se o tome priča, nije tačno, te da je sve što je bilo do BiH na vrijeme učinjeno.

“Uplatili smo iznose koji su potrebni. Ako postoji krivica, onda je na dobavljačima koji je trebao dostaviti vakcine. Procesi su bili mnogo usporeniji nego se moglo očekivati. Očigledno nismo bili agresivni kao što su druge zemlje bile agresivne. U narednih 5-6 dana se očekuje da bi mogle doći vakcine i da krene početak vakcinisanja, radi se o nekih 100.000 vakcina”, kazala je Turković.

Vijesti.ba