Na adresu SDA je danas posrednim putem stiglo neozbiljno pismo predsjednika stranaka Trojke, kojim se parlamentarne stranke pozivaju na sastanak zakazan za ponedjeljak u vezi izmjena Ustava Bosne i Hercegovine s ciljem implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Poziv je i suštinski i formalno diletantski, čak nije ni potpisan od predsjednika SDP-a, NIP-a i NS, a očekivanje da svi akteri u roku dva-tri dana dostave svoje prijedloge pokazuje zabrinjavajuću neozbiljnost s kojom Trojka pristupa tako važnim pitanjima kao što je ustavna reforma.

Još je gore po Trojku što ovakvim odnosom prema suštinskim pitanjima za državu želi graditi jeftini PR, pokušavajući ublažiti štetu nakon dogovora kojeg su sa SNSD-om i HDZ-om postigli na Dodikovom privatnom imanju u Bakincima kod Laktaša.

S obzirom da već imaju postignut dogovor, vladajuća koalicija Trojka-SNSD-HDZ, trebalo bi da u Parlamentu BiH ponudi rješenje, te da zvanično, sa svim detaljima upozna cjelokupnu bh. javnost. Uostalom, na tome da vladajuća koalicija mora ponuditi rješenja predstavnici Trojke su insistirali godinama dok su bili u opoziciji, pa je pitanje zbog čega sada odustaju od vlastitih principa.

Jasno je da je dogovor iz Laktaša opasan po državu, na šta upozoravaju i domaći i dobronamjerni međunarodni akteri, i da sada Trojka formalnim, neozbiljnim sastancima pokušava ublažiti vlastitu štetu.

Od njihovog neznanja, opasnog po državu, ne može ih spasiti nikakav sastanak. 

SDA neće učestvovati u spašavanju Trojke, niti na neozbiljnim sastancima o temama najbitnijim za budućnost države.