Tvrdnjama da je Vijeće ministara BiH na sjednici održanoj 11. maja 2023. godine donijelo odluku o započinjanju pregovora sa Hrvatskom o izgradnji Južne plinske interkonekcije, ministri Elmedin Konaković i Edin Forto su obmanuli javnost i međunarodnu zajednicu.
 
Informacija da je Vijeće ministara BiH samo deklarativno podržalo projekat Južne plinske interkonekcije, a da su istovremeno utvrdili Prijedlog prednacrta međudržavnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije o izgradnji plinovoda Nova istočna interkonekcija, potvrđuje da je Trojka ispunila želju Milorada Dodika i da su svoju servilnost pokušali prikriti neistinama.
 
Pristankom na izgradnju novog ruskog gasovoda, bez prethodno usvojenog državnog zakona o gasu i bez postojanja alternativnih izvora snabdijevanja gasom, „Trojka“ je isporučila energetski suverenitet Bosne i Hercegovine, a Miloradu Dodiku i njegovim političkim nasljednicima je u ruke predala potpunu kontrolu nad distribucijom gasa i određivanjem njegove cijene za građane FBiH.
 
Kadrovi „Trojke“ u Vijeću ministara BiH dužni su građanima objasniti zašto su odobrili samo Istočnu interkonekciju, te zašto su pokušali obmanuti bosanskohercegovačku javnost i međunarodnu zajednicu tvrdnjama da su započeli proceduru realizacije oba projekta.